Doorgaan naar hoofdcontent

Rollade Wellington


De Kerstallerhande is uit! En er staan weer heel veel lekkere recepten in. Vandaag meteen maar één uitgeprobeerd: Rollade Wellington. Ik heb ook nog een rode-wijnsaus gemaakt en die erbij geserveerd. Verder stonden er gebakken aardappelen en gestoofde spruitjes op tafel.
Onderstaande recept is voor 8 personen. Verkort bij een kleinere rollade de tijd in de oven.

Rollade
1 bakje kastanjechampignons
75 gr boter
75 gr Parmaham
1 runderrollade à 1 kg
2 el fijne mosterd
1 pakje bladerdeeg
1 eigeel

Pureer de champignons in de keukenmachine.
Bak de champignonpuree in 25 gr boter ongeveer 8 minuten.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg de ham in een rechthoek van 20 x 30 cm op vershoudfolie.
Verdeel de puree over de ham.
Haal het touwtje van de rollade en bestrooi het vlees met peper en zout.
Verhit de rest van de boter en bak het vlees op hoog vuur in 4 minuten bruin.
Bestrijk met de mosterd en leg het vlees op de puree.
Rol de ham met de folie strak om het vlees.
Leg 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het bladerdeeg uit, haal het vlees uit de folie en leg op het deeg.
Vouw het deeg om het vlees.
Leg met de vouw naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk met eigeel.
Bak 50 minuten in de oven.
Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aan tafel in plakken snijdt.

Rode wijnsaus
2 tomaten in kleine stukjes
2,5 el balsamicoazijn
250 ml runderfond
250 ml rode wijn
125 gr champignons in plakjes

Bak in het achtergebleven bakvet van de rollade de tomaten ongeveer 5 minuten.
Blus af met de balsamicoazijn.
Voeg de fond en de wijn toe en laat inkoken tot de helft.
Pureer de saus met een staafmixer.
Bak champignons in een beetje boter bruin en gaar.
Giet de saus via een zeef bij de champignons.
Breng op smaak met zout en peper en eventueel een schepje suiker.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...