Er lag nog een prachtige rosbief van de Baambrugse koe in de vriezer. Tussen al het kerstreceptengeweld zag ik dit recept in de Hallo Jumbo. De spruitjes komen uit de Allerhande en de Yorkshire-puddings uit een kluspakketje dat ik afgelopen voorjaar heb meegenomen uit Engeland. Ze zijn ook makkelijk om zelf te maken, dat zal ik binnenkort eens doen.
Rosbief
1 rosbief van ongeveer 600 gr.
25 gr boter
100 gr spekjes
5 sjalotten in kwarten
2 el tomatenpuree
1 el bruine suiker
1,5 dl rode wijn
175 ml runderfond
3 takjes tijm
Dep de rosbief droog en bestrooi het vlees met peper en zout.
Verhit de boter in een braadpan en bak de rosbief in 4 minuten aan alle kanten bruin.
Haal het vlees uit de pan en leg op een schaal.
Voeg de spekjes en sjalotjes toe aan het braadvocht en bak 3 minuten.
Doe de tomatenpuree en de suiker erbij en bak nog 1 minuut.
Giet de wijn en de fond in de pan en roer goed tot er een egale saus ontstaat.
Breng de saus aan de kook en voeg de tijm toe.
Leg de rosbief terug in de pan en draai het vuur laag.
Gaar de rosbief in ongeveer 20 minuten rosé. Keer het vlees af en toe om.
Haal het vlees weer uit de pan en laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. (Bereid bijvoorbeeld in die tijd de spruitjes)
Laat de saus nog een beetje inkoken.
Snijd het vlees in plakken en leg dakpansgewijs op een schaal.
Schenk er een beetje saus naast en serveer de rest van de saus apart.
Supersnelle spruitjes
300 gr spruitjes, schoongemaakt
1 klontje boter
2 tenen knoflook, geperst
1 takje tijm, alleen de blaadjes
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
rasp van een kwart citroen
Snijd de spruitjes in plakjes van 2 mm. of snijd ze op de fijne snijschijf in de keukenmachine.
Smelt de boter in een grote pan.
Voeg de knoflook en de tijm toe en bak tot de knoflook licht goudbruin is.
Voeg de peper, geschaafde spruitjes en citroenrasp toe en breng op smaak met zout en peper.
Doe de deksel op de pan en laat 3 minuten zachtjes bakken.
Haal de deksel van de pan en bak nog 1 minuut.
Voeg eventueel nog wat citroensap naar smaak toe.
Rosbief
1 rosbief van ongeveer 600 gr.
25 gr boter
100 gr spekjes
5 sjalotten in kwarten
2 el tomatenpuree
1 el bruine suiker
1,5 dl rode wijn
175 ml runderfond
3 takjes tijm
Dep de rosbief droog en bestrooi het vlees met peper en zout.
Verhit de boter in een braadpan en bak de rosbief in 4 minuten aan alle kanten bruin.
Haal het vlees uit de pan en leg op een schaal.
Voeg de spekjes en sjalotjes toe aan het braadvocht en bak 3 minuten.
Doe de tomatenpuree en de suiker erbij en bak nog 1 minuut.
Giet de wijn en de fond in de pan en roer goed tot er een egale saus ontstaat.
Breng de saus aan de kook en voeg de tijm toe.
Leg de rosbief terug in de pan en draai het vuur laag.
Gaar de rosbief in ongeveer 20 minuten rosé. Keer het vlees af en toe om.
Haal het vlees weer uit de pan en laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. (Bereid bijvoorbeeld in die tijd de spruitjes)
Laat de saus nog een beetje inkoken.
Snijd het vlees in plakken en leg dakpansgewijs op een schaal.
Schenk er een beetje saus naast en serveer de rest van de saus apart.
Supersnelle spruitjes
300 gr spruitjes, schoongemaakt
1 klontje boter
2 tenen knoflook, geperst
1 takje tijm, alleen de blaadjes
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
rasp van een kwart citroen
Snijd de spruitjes in plakjes van 2 mm. of snijd ze op de fijne snijschijf in de keukenmachine.
Smelt de boter in een grote pan.
Voeg de knoflook en de tijm toe en bak tot de knoflook licht goudbruin is.
Voeg de peper, geschaafde spruitjes en citroenrasp toe en breng op smaak met zout en peper.
Doe de deksel op de pan en laat 3 minuten zachtjes bakken.
Haal de deksel van de pan en bak nog 1 minuut.
Voeg eventueel nog wat citroensap naar smaak toe.
Reacties
Een reactie posten