Doorgaan naar hoofdcontent

Rosbief met rode wijnsaus

Er lag nog een prachtige rosbief van de Baambrugse koe in de vriezer. Tussen al het kerstreceptengeweld zag ik dit recept in de Hallo Jumbo. De spruitjes komen uit de Allerhande en de Yorkshire-puddings uit een kluspakketje dat ik afgelopen voorjaar heb meegenomen uit Engeland. Ze zijn ook makkelijk om zelf te maken, dat zal ik binnenkort eens doen.

Rosbief
1 rosbief van ongeveer 600 gr.
25 gr boter
100 gr spekjes
5 sjalotten in kwarten
2 el tomatenpuree
1 el bruine suiker
1,5 dl rode wijn
175 ml runderfond
3 takjes tijm

Dep de rosbief droog en bestrooi het vlees met peper en zout.
Verhit de boter in een braadpan en bak de rosbief in 4 minuten aan alle kanten bruin.
Haal het vlees uit de pan en leg op een schaal.
Voeg de spekjes en sjalotjes toe aan het braadvocht en bak 3 minuten.
Doe de tomatenpuree en de suiker erbij en bak nog 1 minuut.
Giet de wijn en de fond in de pan en roer goed tot er een egale saus ontstaat.
Breng de saus aan de kook en voeg de tijm toe.
Leg de rosbief terug in de pan en draai het vuur laag.
Gaar de rosbief in ongeveer 20 minuten rosé. Keer het vlees af en toe om.
Haal het vlees weer uit de pan en laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. (Bereid bijvoorbeeld in die tijd de spruitjes)
Laat de saus nog een beetje inkoken.
Snijd het vlees in plakken en leg dakpansgewijs op een schaal.
Schenk er een beetje saus naast en serveer de rest van de saus apart.

Supersnelle spruitjes
300 gr spruitjes, schoongemaakt
1 klontje boter
2 tenen knoflook, geperst
1 takje tijm, alleen de blaadjes
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
rasp van een kwart citroen

Snijd de spruitjes in plakjes van 2 mm. of snijd ze op de fijne snijschijf in de keukenmachine.
Smelt de boter in een grote pan.
Voeg de knoflook en de tijm toe en bak tot de knoflook licht goudbruin is.
Voeg de peper, geschaafde spruitjes en citroenrasp toe en breng op smaak met zout en peper.
Doe de deksel op de pan en laat 3 minuten zachtjes bakken.
Haal de deksel van de pan en bak nog 1 minuut.
Voeg eventueel nog wat citroensap naar smaak toe.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...