Wat is dit toch een gezellige, maar drukke periode. Daardoor ook niet zoveel tijd voor nieuwe gerechten. Maar gisteren hebben we deze overheerlijke, vegetarische zoete aardappellasagne gegeten. Op het eerste gezicht had ik een beetje mijn bedenkingen bij de combinatie van aardappel en lasagne, maar door de roomsaus en de uienjam is het een smaakvolle combinatie!
Uienjam
3 middelgrote, fijngesneden uien
50 gr boter
35 gr suiker
25 ml azijn
100 ml rode wijn
Lasagne
150 gr aardappel, gewassen en in blokjes van 2 cm
350 gr zoete aardappel, gewassen en in blokjes van 2 cm
1 teen knoflook, gehakt
1 el olijfolie
1,5 el tijmblaadjes
125 ml slagroom
175 gr taleggio, korst verwijderd en in stukjes
6 koelverse lasagnevellen
Begin met de uienjam.
Smelt de boter en bak de uien zacht en glazig op middelhoog vuur.
Schenk er 50 ml water bij en laat op matig vuur afgedekt 20 min. stoven.
Voeg eventueel wat water toe, indien nodig.
Voeg al roerend de suiker toe en bak nog enkele minuten. Blijf roeren!
Schenk de azijn en de wijn in de pan en breng aan de kook.
Laat inkoken tot het vocht bijna is verdampt.
Schep de marmelade in een kom en pot en laat afkoelen.
De marmelade kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
Verwarm de oven voor op 200C.
Schep de beide aardappelsoorten om met de knoflook, olijfolie en halve el. tijm.
Schep het mengsel op een bakplaat en bestrooi met zeezout en zwarte peper.
Bak 25 - 30 minuten in de oven tot de aardappel goudbruin en een beetje knapperig is.
Roer intussen de room, 100 gr taleggio en de rest van de tijm in een steelpan op middellaag vuur door elkaar tot de taleggio is gesmolten.
Breng op smaak met zout en peper en laat een beetje afkoelen.
Vet 2 eenpersoonsschaaltje of 1 grotere lasagneschaal in.
Schenk de helft van de kaassaus in de schaaltjes.
Leg er een lasagnevel op en bestrijk met de helft van de uienjam.
Schep de helft van de groenten en de helft van de overgebleven taleggio erop.
Herhaal dit nog een keer en dek af met de laatste pastavellen.
Schenk de rest van de kaassaus erover en bak 8 - 10 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Serveer direct.
Uienjam
3 middelgrote, fijngesneden uien
50 gr boter
35 gr suiker
25 ml azijn
100 ml rode wijn
Lasagne
150 gr aardappel, gewassen en in blokjes van 2 cm
350 gr zoete aardappel, gewassen en in blokjes van 2 cm
1 teen knoflook, gehakt
1 el olijfolie
1,5 el tijmblaadjes
125 ml slagroom
175 gr taleggio, korst verwijderd en in stukjes
6 koelverse lasagnevellen
Begin met de uienjam.
Smelt de boter en bak de uien zacht en glazig op middelhoog vuur.
Schenk er 50 ml water bij en laat op matig vuur afgedekt 20 min. stoven.
Voeg eventueel wat water toe, indien nodig.
Voeg al roerend de suiker toe en bak nog enkele minuten. Blijf roeren!
Schenk de azijn en de wijn in de pan en breng aan de kook.
Laat inkoken tot het vocht bijna is verdampt.
Schep de marmelade in een kom en pot en laat afkoelen.
De marmelade kan enkele dagen in de koelkast worden bewaard.
Verwarm de oven voor op 200C.
Schep de beide aardappelsoorten om met de knoflook, olijfolie en halve el. tijm.
Schep het mengsel op een bakplaat en bestrooi met zeezout en zwarte peper.
Bak 25 - 30 minuten in de oven tot de aardappel goudbruin en een beetje knapperig is.
Roer intussen de room, 100 gr taleggio en de rest van de tijm in een steelpan op middellaag vuur door elkaar tot de taleggio is gesmolten.
Breng op smaak met zout en peper en laat een beetje afkoelen.
Vet 2 eenpersoonsschaaltje of 1 grotere lasagneschaal in.
Schenk de helft van de kaassaus in de schaaltjes.
Leg er een lasagnevel op en bestrijk met de helft van de uienjam.
Schep de helft van de groenten en de helft van de overgebleven taleggio erop.
Herhaal dit nog een keer en dek af met de laatste pastavellen.
Schenk de rest van de kaassaus erover en bak 8 - 10 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Serveer direct.
Reacties
Een reactie posten