Dit recept staat eigenlijk al ergens op dit blog, maar voor het kerstdiner heb ik het een beetje uitgebreid met mangopuree, cake, crumble en slagroom
Sinaasappelmousse
3 blaadjes gelatine
3 sinaasappels
50 gr suiker
1 tl honing
2 dl yoghurt
125 ml slagroom
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Boen 1 sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil boven een pan.
Pers 1 sinaasappel uit en breng het sap met de rasp, suiker en honing aan de kook.
Haal van het vuur en laat al roerend de uitgeknepen gelatine oplossen in het sap.
Roer de yoghurt door het mengsel en laat afkoelen.
Klop de slagroom bijna stijf en spatel door het yoghurtmengsel.
Laat de mousse minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Snij de overige sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en in dunne plakken of partjes.
Schep wat mousse op een bordje en garneer met de sinaasappel.
Sprenkel er eventueel wat sinaasappelsap over
Mangopuree
1 mango, geschild en in stukjes
sap van 1 sinaasappel
vruchtvlees en zaden van 1 passievrucht
suiker naar smaak
Meng alles in een blender tot een puree.
Sinaasappelcake
210 gram zachte roomboter of margarine
260 g cakemeel
1 sinaasappel
350 g suiker
1/2 tl kaneel
zout
3 eieren
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de bakvorm in met 1 el boter en bestuif hem met 1 el cakemeel.
Was en rasp de schil van 1 sinaasappel en pers hem uit.
Klop de overige boter met 200 g suiker, sinaasappelrasp, kaneel en een snufje zout zacht en romig.
Splits de eieren.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
Roer de eidooiers met 60 ml sinaasappelsap door het botermengsel.
Zeef het overige cakemeel en roer dit door het mengsel tot een glad beslag.
Spatel de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig door en schep het mengsel in de bakvorm.
Bak de cake in ca. 60 min. goudbruin en gaar.
Laat hem ca. 10 min. in de vorm afkoelen en los hem dan uit de vorm.
Snij de cake in dunne plakken en steek er met een vormpje bijvoorbeeld sterretjes uit.
Crumble
30 gr hazelnoten, grof gehakt
75 gr koude boter, in stukjes
50 gr witte basterdsuiker
100 gr bloem
zout
Verwarm de oven voor op 200 C.
Meng alle ingrediënten tot een kruimeldeeg.
Leg de kruimels op een bakplaat en ban 15 - 20 minuten in de oven.
Maak het met een vork los en laat afkoelen.
Sinaasappelmousse
3 blaadjes gelatine
3 sinaasappels
50 gr suiker
1 tl honing
2 dl yoghurt
125 ml slagroom
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Boen 1 sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil boven een pan.
Pers 1 sinaasappel uit en breng het sap met de rasp, suiker en honing aan de kook.
Haal van het vuur en laat al roerend de uitgeknepen gelatine oplossen in het sap.
Roer de yoghurt door het mengsel en laat afkoelen.
Klop de slagroom bijna stijf en spatel door het yoghurtmengsel.
Laat de mousse minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Snij de overige sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en in dunne plakken of partjes.
Schep wat mousse op een bordje en garneer met de sinaasappel.
Sprenkel er eventueel wat sinaasappelsap over
Mangopuree
1 mango, geschild en in stukjes
sap van 1 sinaasappel
vruchtvlees en zaden van 1 passievrucht
suiker naar smaak
Meng alles in een blender tot een puree.
Sinaasappelcake
210 gram zachte roomboter of margarine
260 g cakemeel
1 sinaasappel
350 g suiker
1/2 tl kaneel
zout
3 eieren
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de bakvorm in met 1 el boter en bestuif hem met 1 el cakemeel.
Was en rasp de schil van 1 sinaasappel en pers hem uit.
Klop de overige boter met 200 g suiker, sinaasappelrasp, kaneel en een snufje zout zacht en romig.
Splits de eieren.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
Roer de eidooiers met 60 ml sinaasappelsap door het botermengsel.
Zeef het overige cakemeel en roer dit door het mengsel tot een glad beslag.
Spatel de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig door en schep het mengsel in de bakvorm.
Bak de cake in ca. 60 min. goudbruin en gaar.
Laat hem ca. 10 min. in de vorm afkoelen en los hem dan uit de vorm.
Snij de cake in dunne plakken en steek er met een vormpje bijvoorbeeld sterretjes uit.
Crumble
30 gr hazelnoten, grof gehakt
75 gr koude boter, in stukjes
50 gr witte basterdsuiker
100 gr bloem
zout
Verwarm de oven voor op 200 C.
Meng alle ingrediënten tot een kruimeldeeg.
Leg de kruimels op een bakplaat en ban 15 - 20 minuten in de oven.
Maak het met een vork los en laat afkoelen.
Reacties
Een reactie posten