Doorgaan naar hoofdcontent

Sinaasappeldessert

Dit recept staat eigenlijk al ergens op dit blog, maar voor het kerstdiner heb ik het een beetje uitgebreid met mangopuree, cake, crumble en slagroom

Sinaasappelmousse
3 blaadjes gelatine
3 sinaasappels
50 gr suiker
1 tl honing
2 dl yoghurt
125 ml slagroom

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Boen 1 sinaasappel goed schoon en rasp de helft van de schil boven een pan.
Pers 1 sinaasappel uit en breng het sap met de rasp, suiker en honing aan de kook.
Haal van het vuur en laat al roerend de uitgeknepen gelatine oplossen in het sap.
Roer de yoghurt door het mengsel en laat afkoelen.
Klop de slagroom bijna stijf en spatel door het yoghurtmengsel.
Laat de mousse minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Snij de overige sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en in dunne plakken of partjes.
Schep wat mousse op een bordje en garneer met de sinaasappel.
Sprenkel er eventueel wat sinaasappelsap over

Mangopuree
1 mango, geschild en in stukjes
sap van 1 sinaasappel
vruchtvlees en zaden van 1 passievrucht
suiker naar smaak

Meng alles in een blender tot een puree.

Sinaasappelcake
210 gram zachte roomboter of margarine
260 g cakemeel
1 sinaasappel
350 g suiker
1/2 tl kaneel
zout
3 eieren

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Vet de bakvorm in met 1 el boter en bestuif hem met 1 el cakemeel.
Was en rasp de schil van 1 sinaasappel en pers hem uit.
Klop de overige boter met 200 g suiker, sinaasappelrasp, kaneel en een snufje zout zacht en romig.
Splits de eieren.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf.
Roer de eidooiers met 60 ml sinaasappelsap door het botermengsel.
Zeef het overige cakemeel en roer dit door het mengsel tot een glad beslag.
Spatel de stijfgeklopte eiwitten er voorzichtig door en schep het mengsel in de bakvorm.
Bak de cake in ca. 60 min. goudbruin en gaar.
Laat hem ca. 10 min. in de vorm afkoelen en los hem dan uit de vorm.
Snij de cake in dunne plakken en steek er met een vormpje bijvoorbeeld sterretjes uit.

Crumble
30 gr hazelnoten, grof gehakt
75 gr koude boter, in stukjes
50 gr witte basterdsuiker
100 gr bloem
zout

Verwarm de oven voor op 200 C.
Meng alle ingrediënten tot een kruimeldeeg.
Leg de kruimels op een bakplaat en ban 15 - 20 minuten in de oven.
Maak het met een vork los en laat afkoelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...