Doorgaan naar hoofdcontent

Groene asperges met tilapia

De kookbladen staan vol met witte- en groene aspergerecepten. Ik ben in vier supermarkten geweest op zoek naar groene exemplaren, waaronder de Albert Heijn. Dit gerecht komt namelijk uit de Allerhande, dus je zou verwachten dat je ze daar kunt kopen. Ik zal wel naar een grotere vestiging hebben moeten gaan. Maar gelukkig hebben we hier de Lindenhoff, waar ik prachtige groene asperges heb gevonden.
De zoektocht was zeer zeker de moeite waard! Een heerlijk gerecht en supermakkelijk, de asperges en aardappelen hoef je zelfs niet eens te schillen. En bijkomend voordeel: weinig afwas.....

500 gr aardappelen, schoon geboend
4 el olijfolie
1 bol verse knoflook
350 gr groene asperges
2 tilapiafilets of kabeljauwfilets
2 tl tomatentapenade
2 plakken parmaham
125 ml crème fraîche

Verwarm de oven voor op 225C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de aardappelen in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm en verdeel ze over de bakplaat.
Meng de aardappelblokjes met 3 el olijfolie en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en wat zout.
Snijd het kapje van de knoflookbol en zet de bol tussen de aardappelen.
Rooster het geheel 40 minuten in de oven.
Breek ondertussen de houtige onderkant van de asperges en snijd ze schuin doormidden.
Schep de rest van de olie erdoor.
Dep de vis droog, bestrijk met de tapenade en wikkel elk stukje vis in een plakje parmaham.
Neem de aardappelblokjes na 20 minuten uit de oven en houd de knoflook apart.
Schep de aardappelen om met de asperges en leg de visfilets er bovenop.
Zet weer in de oven voor de laatste 20 minuten.
Knijp de gepofte knoflookteentjes uit de vliesjes en snijd ze fijn.
Meng met de crème fraîche en serveer bij het aardappel-aspergemengsel.

En natuurlijk weer een glas witte wijn!


Reacties

  1. Fijn recept! Al het zoveelste recept van je blog dat wij met veel plezier gegeten hebben. :-) Arja

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijna 4jaar na het posten vind ik jou recept. Ik heb zojuist mijn vinger er bijna bij opgegeten. Erg lekker maar ook erg verantwoord maaltje. Bedankt voor de inspiratie

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de