Doorgaan naar hoofdcontent

Indische speklapjes

Pas zei iemand tegen mij dat ik vaak spekjes gebruik. Dat klopt ook wel, het is een lekker pittige smaak en spekjes zijn redelijk lang houdbaar in de koelkast. Dus altijd makkelijk om achter de hand te hebben. Dit keer geen spekjes, maar speklappen. Ik had iets teveel marinade waarin de speklapjes gegaard werden en ze waren daardoor vrij zacht, terwijl wij het lekker vinden als het een beetje knapperig is. Daarom heb ik ze op het laatst nog even gebakken in de koekenpan en de marinade een beetje laten inkoken. Het recept komt uit de Allerhande nummer 11.

3 speklappen
1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
3 el gembersiroop
4 el ketjap manis
2 tl bruine suiker
4 tenen knoflook, fijngesneden
1 el zonnebloemolie
3 parten citroen
1/2 zakje minifrites naturel chips
1 bosui in ringetjes
2 kopjes rijst
1 potje atjar tjampoer

Verwarm de oven voor op 175C.
Halveer de speklapjes in de breedte en leg ze in een ovenschaal.
Meng de rode peper, gembersiroop, ketjap, suiker, knoflook en olie tot een marinade en schenk over de speklapjes.
Schep het vlees om, zodat de marinade goed is verdeeld.
Voeg 3 parten citroen toe en zet de schaal 35 minuten in de oven.
Schep na 20 minuten nog even om.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
(Bak eventueel het vlees nog even knapperig in een koekenpan en laat de marinade daarna even inkoken)
Serveer met witte rijst, de minifrites, bosui en atjar tjampoer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...