Doorgaan naar hoofdcontent

Spinaziesoufflé

Soufflés zijn lekker en leuk om te maken, je moet ze alleen altijd direct serveren anders storten ze in. Een tijdje geleden zag ik op tv een manier om ze toch van te voren te maken. Door er wat slagroom overheen te schenken, kun je ze weer oppiepen.
In de Delicious van november wordt ditzelfde principe toegepast. Meteen maar uitproberen en zo hadden we op een doordeweekse dag een feestelijk voorgerecht!

Voor 5 stuks:

25 gr boter
35 gr bloem
250 ml melk
nootmuskaat
2 eieren, gesplitst en 1 eiwit extra
150 gr spinazie
60 gr zachte geitenkaas
20 gr Parmezaanse kaas
60 ml slagroom
20 gr geroosterde walnoten
slablaadjes

Verwarm de oven voor op 180C.
Vet 5 kleine vormpjes of vuurvaste theekopjes in met wat boter.
Doe de spinazie in een vergiet en giet er kokend water over zodat de blaadjes slinken.
Laat iets afkoelen, knijp de spinazie goed uit en hak de blaadjes grof.
Smelt de boter op laag vuur en roer de bloem erdoor.
Blijf 1 minuut roeren.
Roer de melk, nootmuskaat, zout en peper erdoor.
Breng de saus al roerende aan de kook en laat 2 minuten koken tot de saus dik en glad is.
Voeg de eidooiers één voor één toe en roer steeds goed.
Roer de spinazie, de geitenkaas en de helft van de Parmezaanse kaas door de saus.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snuf zout tot zachte pieken.
Spatel eenderde van het eiwitschuim door de saus.
Spatel dan de rest erdoor tot alles vermengd is.
Verdeel het soufflémengsel over de vormpjes, maak de randen schoon en zet de vormpjes in een ovenschaal.
Giet kokend water in de schaal tot halverwege de wand van de vormpjes.
Bak ze 15 - 20 minuten in de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn.
Neem ze uit de ovenschaal, laat de soufflés afkoelen en stort ze op een ongevette bakplaat.
Bewaar koud tot gebruik.
Verwarm de oven voor serveren op 180C.
Schenk de room over de soufflés en bestrooi ze met de rest van de Parmezaanse kaas.
Bak ze 10 - 12 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi de soufflés met de walnoten en slablaadjes.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.