Doorgaan naar hoofdcontent

Hartige taart met geroosterde groenten


Veel hartige taarten vind ik vaak een beetje hetzelfde smaken. Deze uit de Delicious van maart echter niet, hij smaakt echt anders. Voor een vegetarische versie kun je makkelijk het gehakt weglaten, dan is hij nog steeds heel lekker! Voor 2 hongerige mensen of voor 3 à 4 mensen met een salade erbij.

250 gr rauwe bietjes, geschild en in partjes van 3 cm
75 ml olijfolie
250 gr pastinaak, geschild en in plakken
250 gr winterwortel, geschild en in plakken
200 gr koolraap, geschild en in stukjes van 3 cm
250 gr rundergehakt
0,5 el Provencaalse kruiden
0,5 el mosterd
0,5 el tomatenketchup
o,5 kippen- of groentebouillonblokje
150 gr geraspte belegen kaas
3 eieren
250 gr crème fraîche

deeg
250 gr bloem + extra voor het bestuiven
100 gr kwark
50 gr boter, in stukjes
snuf zout

Verwarm de oven voor op 180C.
Vet een ronde bakvorm van 24 cm in.
Zeef de bloem en kneed met de kwark, de boter en een snuf zout tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in folie en leg een uur in de koelkast.
Schep de bietenpartjes om met 25 ml olie, peper en zout.
Spreid ze uit over een bakplaat en rooster ze 45 minuten in de oven.
Schep de overige groenten ook om met 50 ml olie, peper en zout.
Leg de groenten op een bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven.
Rol het deeg uit tot een grote ronde lap en bekleed de vorm ermee.
Breng het gehakt op smaak met de kruiden, mosterd, tomatenketchup en het verkruimelde bouillonblokje.
Kneed goed door.
Strooi de kaas over de deegbodem en schep de geroosterde groenten in de vorm.
Meng de eieren met de crème fraîche en voeg wat peper en zout toe.
Schenk het mengsel over de groenten.
Verdeel het gehakt in stukjes en druk ze tussen de groenten op de taart.
Bak de taart in 45 minuten gaar in de oven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de