Doorgaan naar hoofdcontent

Ricottataart met witte chocolade en aardbeien


Weer geen mooi weer? Dan toch gewoon de zon op je bord! Uit de Delicious van juni komt dit recept. Ik heb de oorspronkelijke hoeveelheden gehalveerd en dan past het precies in een springvorm van 15 cm. En omdat ik niet alle ingrediënten kon vinden zoals ongezouten pistachenootjes, heb ik ook nog het één en ander veranderd.

100 gr cantuccini
70 gr boter, gesmolten
1 blaadje gelatine
sap van een halve sinaasappel
225 gr ricotta
75 gr poedersuiker + halve el
20 gr witte chocolade, geraspt
30 gr hazelnoten, geroosterd in droge koekenpan, helft fijn gehakt, andere helft grof gehakt
200 gr aardbeien, schoongemaakt en gehalveerd

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine en schep de kruimels door de gesmolten boter.
Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en rand van de springvorm.
Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Verwarm de helft van het sinaasappelsap en neem van het vuur.
Knijp het gelatineblaadje uit en los op in het sap.
Laat minstens 10 minuten afkoelen.
Roer voor de vulling de ricotta glad met de poedersuiker.
Spatel de geraspte chocolade, het afgekoelde sinaasappelsap en de fijngehakte hazelnoten door het ricottamengsel.
Schep het mengsel op de taartbodem, strijk glad met een lepel en laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
Schep een halve eetlepel poedersuiker en de rest van het sinaasappelsap door de aardbeien en laat dit 30 minuten intrekken.
Neem de taart uit de koelkast en schep de aardbeien erop.
Bestrooi met de grof gehakte hazelnoten en serveer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...