Doorgaan naar hoofdcontent

Snelle chocolademousse


Tja, dan heb je een nieuw fototoestel en zit je daar een beetje mee te spelen, ben je vervolgens de foto kwijt van een overheerlijke chocolademousse met likeur-cranberries. Vandaar deze foto van de Delicious, waar het recept uit komt..... Het oorspronkelijke recept is voor 4 personen, dus ik heb het gehalveerd. Maar eigenlijk was dat nog te veel, deze hoeveelheid kan ook prima voor 3.

50 gr pure chocolade
1 ei, gesplitst
55 gr fijne tafelsuiker
150 ml slagroom
0,5 tl vanille-extract
heel klein beetje versgemalen nootmuskaat
35 gr gedroogde cranberries
60 ml Cointreau of andere sinaasappellikeur

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop het eiwit met de mixer tot zachte pieken.
Voeg beetje voor beetje de suiker toe en klop tot er stijve pieken vormen.
Voeg de eidooier toe en klop goed door.
Schenk de afgekoelde chocolade er geleidelijk bij en klop tot alles volledig is gemengd.
Klop in een andere kom de slagroom met de vanille en nootmuskaat stijf en spatel door het chocolademengsel.
Verdeel over 2 (of 3) glazen, dek af en laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
Breng de cranberries met de likeur in een steelpan zachtjes aan de kook.
Neem de pan van het vuur en laat op kamertemperatuur tenminste 20 minuten staan.
Schep de cranberries en een beetje van de likeur over de chocolademousse en serveer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...