Doorgaan naar hoofdcontent

Somerset chicken met gepofte aardappel


Omdat het gerecht vrij kleurloos is, heb ik maar een vakantiefoto van een paar jaar geleden van het prachtige Somerset genomen. Aan het gerecht zit dus niet zoveel kleur, maar met de smaak is niets mis!
Het recept komt van de Hairy Bikers' Food Tour of Britain. Deze bebaarde mannen rijden op hun motor door Groot-Brittannië en koken in ieder graafschap met lokale producten. Cheddar ligt in Somerset, maar de Cheddar die ik heb gebruikt komt uit Beieren.... Ik heb nog een paar dingen een beetje veranderd in verband met de verkrijgbaarheid van de producten.

2 kipfilets
35 gr boter
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 el bloem
1 el grove mosterd
1 appel, geschild en in partjes
100 gr kastanjechampignons, in plakjes
125 ml kippenbouillon
150 ml witte wijn
0,5 el fijngehakte, verse salie
250 ml crème fraîche
100 gr Cheddar kaas, geraspt
2 grote of 4 kleinere aardappelen
bieslook

Verwarm de oven voor op 200C.
Bestrooi de kipfilets met peper en zout.
Verhit in een koekenpan de boter en de olijfolie en bak de filets in 2 à 3 minuten aan beide kanten goudbruin.
Leg de filets in een ovenschaal en rooster de kip in 20 - 25 minuten in de oven gaar.
Bak de uien 5 minuten in het achtergebleven bakvet.
Doe de bloem en de mosterd erbij en bak 2 minuten.
Voeg de appels en champignons toe en bak nog een minuutje.
Giet al roerende de bouillon erbij en breng aan de kook.
Voeg de wijn toe en breng opnieuw aan de kook.
Doe de salie en de helft van de crème fraîche erbij en laat 5 minuten zachtjes koken.
Prik ondertussen de aardappelen in met een vork en pof ze 8 minuten in de magnetron.
Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.
Schenk de saus over de kipfilets.
Verdeel de kaas over de saus en zet de schaal nog 5 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten.
Leg de aardappelen ook nog 5 minuten in de oven bij de kip om de schil wat knapperig te laten worden.
Meng de rest van de crème fraîche met de bieslook en schep over de opengesneden aardappelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de