De lente is nu toch echt begonnen, het groen springt overal tevoorschijn en de temperaturen worden weer wat aangenamer. Hoog tijd dus voor een zomers gerecht! Op de website van Allerhande kwam ik deze omgekeerde tomatentaart tegen. Met een salade en een glas witte wijn erbij heb je heerlijke zomerse maaltijd.
200 gr bloem
1 tl zout
1 ei
2 à 3 rode uien, ieder in 8 partjes
4 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 el donkere basterdsuiker
1 bakje verse Italiaanse kruiden à 20 gr (salie, tijm, oregano, rozemarijn)
3 el dikke balsamicoazijn (Crema di Balsamico)
500 gr kleine roma-tomaatjes
150 gr geschaafde Parmezaanse kaas
Zeef de bloem en het zout en doe in een keukenmachine.
Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe.
Maal 1 minuut tot een kruimelig deeg.
Voeg het ei en 1 el koud water toe.
Laat draaien tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Haal het deeg uit de machine en kneed nog even kort door.
Laat het deeg in folie 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de uipartjes met de helft van de knoflook en de suiker 10 minuten op laag vuur.
Doe ondertussen de rest van de olie, de knoflook, de kruiden en de balsamicoazijn in een keukenmachine en maal tot een pasta (of met de staafmixer).
Schep de tomaten om met de kruidenpasta en verdeel over een quichevorm.
Zet de vorm 15 minuten boven in de oven.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap die net iets groter is dan de vorm.
Haal de vorm uit de oven en verdeel de kaas en de uien over de tomaten.
Dek voorzichtig af met het deeg en stop de randen tussen de rand van de quichevorm en de vulling.
Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Keer voorzichtig om op een bord en serveer warm, koud of lauw.
De quiche kan één dag van te voren worden gemaakt, warm de taart dan afgedekt met aluminiumfolie in 20 minuten op in de oven op 180C.
Reacties
Een reactie posten