Doorgaan naar hoofdcontent

Tomatentatin


De lente is nu toch echt begonnen, het groen springt overal tevoorschijn en de temperaturen worden weer wat aangenamer. Hoog tijd dus voor een zomers gerecht! Op de website van Allerhande kwam ik deze omgekeerde tomatentaart tegen. Met een salade en een glas witte wijn erbij heb je heerlijke zomerse maaltijd.

200 gr bloem
1 tl zout
1 ei
2 à 3 rode uien, ieder in 8 partjes
4 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 el donkere basterdsuiker
1 bakje verse Italiaanse kruiden à 20 gr (salie, tijm, oregano, rozemarijn)
3 el dikke balsamicoazijn (Crema di Balsamico)
500 gr kleine roma-tomaatjes
150 gr geschaafde Parmezaanse kaas

Zeef de bloem en het zout en doe in een keukenmachine.
Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe.
Maal 1 minuut tot een kruimelig deeg.
Voeg het ei en 1 el koud water toe.
Laat draaien tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Haal het deeg uit de machine en kneed nog even kort door.
Laat het deeg in folie 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de uipartjes met de helft van de knoflook en de suiker 10 minuten op laag vuur.
Doe ondertussen de rest van de olie, de knoflook, de kruiden en de balsamicoazijn in een keukenmachine en maal tot een pasta (of met de staafmixer).
Schep de tomaten om met de kruidenpasta en verdeel over een quichevorm.
Zet de vorm 15 minuten boven in de oven.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap die net iets groter is dan de vorm.
Haal de vorm uit de oven en verdeel de kaas en de uien over de tomaten.
Dek voorzichtig af met het deeg en stop de randen tussen de rand van de quichevorm en de vulling.
Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Keer voorzichtig om op een bord en serveer warm, koud of lauw.

De quiche kan één dag van te voren worden gemaakt, warm de taart dan afgedekt met aluminiumfolie in 20 minuten op in de oven op 180C.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de