Doorgaan naar hoofdcontent

Tomatentatin


De lente is nu toch echt begonnen, het groen springt overal tevoorschijn en de temperaturen worden weer wat aangenamer. Hoog tijd dus voor een zomers gerecht! Op de website van Allerhande kwam ik deze omgekeerde tomatentaart tegen. Met een salade en een glas witte wijn erbij heb je heerlijke zomerse maaltijd.

200 gr bloem
1 tl zout
1 ei
2 à 3 rode uien, ieder in 8 partjes
4 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 el donkere basterdsuiker
1 bakje verse Italiaanse kruiden à 20 gr (salie, tijm, oregano, rozemarijn)
3 el dikke balsamicoazijn (Crema di Balsamico)
500 gr kleine roma-tomaatjes
150 gr geschaafde Parmezaanse kaas

Zeef de bloem en het zout en doe in een keukenmachine.
Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe.
Maal 1 minuut tot een kruimelig deeg.
Voeg het ei en 1 el koud water toe.
Laat draaien tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Haal het deeg uit de machine en kneed nog even kort door.
Laat het deeg in folie 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de uipartjes met de helft van de knoflook en de suiker 10 minuten op laag vuur.
Doe ondertussen de rest van de olie, de knoflook, de kruiden en de balsamicoazijn in een keukenmachine en maal tot een pasta (of met de staafmixer).
Schep de tomaten om met de kruidenpasta en verdeel over een quichevorm.
Zet de vorm 15 minuten boven in de oven.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap die net iets groter is dan de vorm.
Haal de vorm uit de oven en verdeel de kaas en de uien over de tomaten.
Dek voorzichtig af met het deeg en stop de randen tussen de rand van de quichevorm en de vulling.
Bak de taart 20 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Keer voorzichtig om op een bord en serveer warm, koud of lauw.

De quiche kan één dag van te voren worden gemaakt, warm de taart dan afgedekt met aluminiumfolie in 20 minuten op in de oven op 180C.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...