Doorgaan naar hoofdcontent

Boeuff Stroganoff met aardappelkoekjes

Het ziet er op het eerste oog misschien niet zo uit, maar dit is weer een ontzettend lekker stoofpotje. Ik heb het de avond ervoor al klaargemaakt, zodat de smaken goed in elkaar konden trekken en ik de volgende dag alleen nog maar de mosterd en zure room hoefde toe te voegen. Net als de aardappelkoekjes, die alleen nog even gebakken moesten worden.

500 gr runderlappen, in smalle reepjes
1 tl paprikapoeder
2 uien, in halve ringen
1 tl tomatenpuree
1 el bloem
500 ml runderbouillon of -fond
50 ml wodka of witte wijn
450 gr vastkokende aardappelen
2 el bieslook, gehakt
250 gr kastanjechampignons, in vieren
100 ml zure room
1 el mosterd
olijfolie

Bestrooi de vleesreepjes met de paprikapoeder, peper en zout.
Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en bak het vlees om en om bruin.
Schep het vlees uit de pan en roer de aanbaksels los.
Fruit de uiringen ongeveer 5 minuten op laag vuur.
Voeg de tomatenpuree en bloem toe en bak een paar minuten.
Giet de bouillon en wodka erbij en laat op hoge stand even koken.
Zet het vuur laag en voeg het vlees weer toe.
Laat het vlees met de deksel op de pan ongeveer 1,5 uur stoven.
Kook intussen de aardappels in de schil in 20 minuten gaar.
Laat een beetje afkoelen, pel de aardappels en rasp ze grof.
Breng op smaak met peper, zout en de bieslook.
Kneed er met vochtige handen koekjes van.
Leg ze afgedekt in de koelkast om op te stijven.
Verhit 1 el olijfolie in een pan en bak de champignons op hoog vuur bruin.
Voeg ze toe aan het vlees.
Roer de zure room en mosterd erdoor en stoof nog 30 minuten op laag vuur, zonder deksel op de pan.
Bak ondertussen de aardappelkoekjes in wat olijfolie om en om goudbruin.
Serveer ze bij het vlees.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...