Er waren tijden dat ik regelmatig met schoonzusje kookte en dat de mannen dan aanschoven en de afwas deden. Omdat we dat al een hele tijd niet meer gedaan hadden, vonden we het hoog tijd worden om ons weer eens uit te sloven. Afgelopen zondag was het zover. Op het programma stond deze kip in zoutkorst.
Eigenlijk heel makkelijk te maken en met een spectaculair effect. Je verpakt de kip als een cadeautje in heel zout deeg en aan tafel pak je het presentje weer uit. En dan maar hopen dat hij gaar is. Bij ons was dat bij de bouten net niet helemaal het geval, maar er bleef genoeg gaar vlees over voor ons vijven. Bij een volgende keer even de vleesthermometer bij de bouten erin steken om te kijken of de kip de juiste temperatuur heeft bereikt. Het recept komt van 24Kitchen.
Kip in zoutdeeg
1 scharrelkip van max. 1400 gr
500 gr bloem
500 gr grof zeezout
320 ml koud water
10 takjes tijm
6 takjes rozemarijn
8 teentjes knoflook, gepeld
5 banaansjalotten, gepeld
Citroensaus
1 zoete witte ui, heel fijn gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 kleine stengel bleekselderij, in kleine blokjes
1 citroen
100 ml droge witte wijn
100 ml kippenbouillon
250 ml slagroom
Verwarm de oven voor op 195C.
Meng de bloem en het zeezout in een kom, schenk het water erbij en kneed tot een soepel deeg.
Rol 1/3 van de deeg uit tot een lap waar de kip op past.
Leg deze deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg in het midden van het deeg de helft van de tijm- en rozemarijntakjes.
Bestrooi de kip aan de binnenkant met een beetje zout en vul de holte met de knoflooktenen en sjalotten.
Bind de bouten met een stukje keukentouw aan elkaar vast, zodat de kip mooi compact blijft.
Bestrijk de kip met een beetje olijfolie en verdeel de rest van de kruiden over de borst en tussen de poten.
Leg de kip met de borstzijde omhoog op het deeg.
Rol het tweede stuk deeg uit tot het groot genoeg is om de hele kip mee te bedekken en leg dit over de kip.
Druk het deeg voorzichtig aan alle kanten aan zodat de kip goed verpakt is.
Snijd het overtollig deeg aan de zijkanten weg en druk het plat met een vork.
Decoreer de kip met de resterende stukjes deeg.
Leg een extra deeglint langs de bouten, want daar kan het snel scheuren.
Bestrijk het deeg licht met olijfolie en bak 55 minuten in de oven.
Verhit voor de saus een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook glazig.
Voeg de bleekselderij toe en bak een minuutje mee.
Rasp er een klein beetje schil van de citroen bij.
Voeg de witte wijn, bouillon, slagroom en het sap van de citroen toe en laat in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.
Breng op smaak met zeezout en peper.
Pureer de saus met een staafmixer en schenk door een zeef in een schone pan.
Bind de saus eventueel met een beetje maizena als je hem te dun vindt.
Presenteer de kip op een grote snijplank of schaal en snijd aan tafel met een kartelmes de bovenkant open.
Serveer met de citroensaus en bijvoorbeeld brocoli en aardappelkoekjes.
Eigenlijk heel makkelijk te maken en met een spectaculair effect. Je verpakt de kip als een cadeautje in heel zout deeg en aan tafel pak je het presentje weer uit. En dan maar hopen dat hij gaar is. Bij ons was dat bij de bouten net niet helemaal het geval, maar er bleef genoeg gaar vlees over voor ons vijven. Bij een volgende keer even de vleesthermometer bij de bouten erin steken om te kijken of de kip de juiste temperatuur heeft bereikt. Het recept komt van 24Kitchen.
Kip in zoutdeeg
1 scharrelkip van max. 1400 gr
500 gr bloem
500 gr grof zeezout
320 ml koud water
10 takjes tijm
6 takjes rozemarijn
8 teentjes knoflook, gepeld
5 banaansjalotten, gepeld
Citroensaus
1 zoete witte ui, heel fijn gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 kleine stengel bleekselderij, in kleine blokjes
1 citroen
100 ml droge witte wijn
100 ml kippenbouillon
250 ml slagroom
Verwarm de oven voor op 195C.
Meng de bloem en het zeezout in een kom, schenk het water erbij en kneed tot een soepel deeg.
Rol 1/3 van de deeg uit tot een lap waar de kip op past.
Leg deze deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg in het midden van het deeg de helft van de tijm- en rozemarijntakjes.
Bestrooi de kip aan de binnenkant met een beetje zout en vul de holte met de knoflooktenen en sjalotten.
Bind de bouten met een stukje keukentouw aan elkaar vast, zodat de kip mooi compact blijft.
Bestrijk de kip met een beetje olijfolie en verdeel de rest van de kruiden over de borst en tussen de poten.
Leg de kip met de borstzijde omhoog op het deeg.
Rol het tweede stuk deeg uit tot het groot genoeg is om de hele kip mee te bedekken en leg dit over de kip.
Druk het deeg voorzichtig aan alle kanten aan zodat de kip goed verpakt is.
Snijd het overtollig deeg aan de zijkanten weg en druk het plat met een vork.
Decoreer de kip met de resterende stukjes deeg.
Leg een extra deeglint langs de bouten, want daar kan het snel scheuren.
Bestrijk het deeg licht met olijfolie en bak 55 minuten in de oven.
Verhit voor de saus een scheutje olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook glazig.
Voeg de bleekselderij toe en bak een minuutje mee.
Rasp er een klein beetje schil van de citroen bij.
Voeg de witte wijn, bouillon, slagroom en het sap van de citroen toe en laat in ongeveer 10 minuten tot de helft inkoken.
Breng op smaak met zeezout en peper.
Pureer de saus met een staafmixer en schenk door een zeef in een schone pan.
Bind de saus eventueel met een beetje maizena als je hem te dun vindt.
Presenteer de kip op een grote snijplank of schaal en snijd aan tafel met een kartelmes de bovenkant open.
Serveer met de citroensaus en bijvoorbeeld brocoli en aardappelkoekjes.
Reacties
Een reactie posten