Doorgaan naar hoofdcontent

Witte-chocoladetaart met frambozen

Deze taart maakte ik voor het eerst toen we even zonder oven zaten. Aan een kookplaatje en een koelkast heb je namelijk al genoeg om deze overheerlijke romige taart te maken. Als het er de tijd voor is, zou ik zeer zeker verse frambozen gebruiken, maar voor de rest van het jaar kan fruit uit de diepvries ook heel goed.

12 digestivekoekjes
100 gr gesmolten boter
200 ml crème fraîche
250 ml slagroom
180 gr witte chocolade
200 gr frambozen (vers of ontdooid uit de diepvriezer)
cacao

Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier.
Verkruimel de koekjes heel fijn met een keukenmachine of deegroller.
Roer de gesmolten boter goed door de koekkruimels.
Doe de kruimels in de springvorm en druk met de achterkant van een lepel de bodem goed aan.
Zet de vorm in de koelkast.
Verwarm de crème fraîche met 100 ml slagroom in een pannetje.
Breek de chocolade in een kom en schenk er het warme roommengsel over.
Laat het geheel een minuut staan.
Roer dan goed door tot alle chocolade gesmolten is.
Dek de kom af met huishoudfolie en prik er een paar gaatjes in.
Zet de kom 2 - 3 uur in de koelkast.
Plet de frambozen voorzichtig een klein beetje met een vork en leg ze in een enkele laag op de bodem van de taartvorm.
Klop de rest van de slagroom lobbig -dus niet helemaal stijf- en schep deze voorzichtig door het chocolademengsel.
Verspreid het chocolade-roommengsel over de frambozen en laat nog minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
Bestrooi de taart voor serveren met cacaopoeder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de