Doorgaan naar hoofdcontent

Witte-chocoladetaart met frambozen

Deze taart maakte ik voor het eerst toen we even zonder oven zaten. Aan een kookplaatje en een koelkast heb je namelijk al genoeg om deze overheerlijke romige taart te maken. Als het er de tijd voor is, zou ik zeer zeker verse frambozen gebruiken, maar voor de rest van het jaar kan fruit uit de diepvries ook heel goed.

12 digestivekoekjes
100 gr gesmolten boter
200 ml crème fraîche
250 ml slagroom
180 gr witte chocolade
200 gr frambozen (vers of ontdooid uit de diepvriezer)
cacao

Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm met bakpapier.
Verkruimel de koekjes heel fijn met een keukenmachine of deegroller.
Roer de gesmolten boter goed door de koekkruimels.
Doe de kruimels in de springvorm en druk met de achterkant van een lepel de bodem goed aan.
Zet de vorm in de koelkast.
Verwarm de crème fraîche met 100 ml slagroom in een pannetje.
Breek de chocolade in een kom en schenk er het warme roommengsel over.
Laat het geheel een minuut staan.
Roer dan goed door tot alle chocolade gesmolten is.
Dek de kom af met huishoudfolie en prik er een paar gaatjes in.
Zet de kom 2 - 3 uur in de koelkast.
Plet de frambozen voorzichtig een klein beetje met een vork en leg ze in een enkele laag op de bodem van de taartvorm.
Klop de rest van de slagroom lobbig -dus niet helemaal stijf- en schep deze voorzichtig door het chocolademengsel.
Verspreid het chocolade-roommengsel over de frambozen en laat nog minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
Bestrooi de taart voor serveren met cacaopoeder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...