Doorgaan naar hoofdcontent

Spruitjesstamp met biefstuk en sjalotjes


Na al die oliebollen, wafels en andere snoeperijen is nu de tijd aangebroken om weer wat te letten op de lijn. Voor je het weet is het weer zomer.....
Dus de komende tijd wat slanke(re) gerechten. Toen de Delicious nog de Tip heette, zat er een keer een slank & gezondbijlage bij. Die maar weer eens tevoorschijn gehaald en vandaag deze slanke stamppot gemaakt.

4 kleine sjalotjes, in vieren
1 el margarine
1 el appelstroop
1 dl runderfond
400 gr aardappelen, geschild en in stukken
250 gr spruitjes, schoongemaakt
2 plakjes Coburgerham
2 biefstukjes
1 el olijfolie
halve el Zaanse mosterd
scheut magere melk

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
Voeg na 10 minuten de spruitjes toe en kook ze samen verder gaar.
Bak ondertussen de sjalotjes glazig en goudbruin.
Voeg de fond en de appelstroop toe en laat inkoken tot er een paar lepels saus over zijn.
Snij de plakjes ham elk in twee smalle lange plakjes en wikkel ze om de biefstukjes.
Kwast de biefstukjes dun in met olijfolie.
Verhit een grillpan droog voor en rooster de biefstukjes aan beide kanten bruin.
Zet het vuur wat lager en bak de biefstukjes daarna rosé in 2-3 minuten per kant.
Giet de aardappelen en spruitjes af.
Voeg de mosterd, 1 el olijfolie en zoveel melk toe tot er een smeuïge massa ontstaat.
Stamp alles grof door elkaar.
Schep op elk bord een mooi bergje stamppot.
Leg de biefstukjes op de stamppot en verdeel daarover de sjalotjes.
Druppel de saus om de stamppot.

Kcal p.p.: ca. 495 | koolhydraten ca. 49 g

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.