Doorgaan naar hoofdcontent

Pruimentaart


Mijn ouders namen ons gisteren mee voor een heerlijk diner bij brasserie Geesje in Kortenhoef om hun trouwdag te vieren. Een aanrader: aangename huiskamersfeer, aardige bediening en prima eten. Vandaag mocht ik weer zelf aan de slag, maar helaas het hoofdgerecht haalt dit blog niet. We vonden het niet lekker..... (Sorry, J. het was wel vegetarisch.) Maar gelukkig had ik ook nog een toetje in de vorm van deze pruimentaart in petto. Gemaakt met pruimen van eigen boom, die ik afgelopen zomer in de diepvriezer heb gestopt. De taart is ook met ander fruit zoals peer, kersen, druiven of ananas te maken.
Ook dit keer heb ik het recept uit Delicious 11 uit 2011 gehalveerd zodat het precies genoeg was voor het springvormpje van 15 cm.

Zandtaartdeeg
125 gr bloem, gezeefd
50 gr witte basterdsuiker
60 gr boter in stukjes
half losgelopt eidooier

Meng voor het deeg de bloem, suiker, boter en een snuf suiker totdat het mengsel op grof zand lijkt.
Voeg de dooier toe en kneed snel tot een soepel deeg.
Laat verpakt in huishoudfolie een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven op 175C.
Verdeel het deeg over de vorm en prik gaatjes in de deegbodem.
Leg bakpapier op de bodem en verdeel er steunvulling over.
Bak 20 min. in de oven.
Laat kort afkoelen en verwijder het bakpapier en de steunvulling.

Vulling
375 gr pruimen, ontpit
50 gr suiker
2,5 ei licht geklopt
75 ml crème fraîche
50 gr bloem, gezeefd
halve el specerijen naar keuze: speculaas- of koekkruiden, kardemom of kaneel
poedersuiker om te bestrooien

Leg het fruit op de bodem.
Mix de overige ingredienten -op de poedersuiker na- tot een egaal beslag en giet over het fruit.
Bak de taart in 40 minuten gaar. (normaal formaat: 55 - 65 minuten)
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Reacties

  1. Goed zo, vegetarisch eten, maar laat je niet uit het veld slaan omdat het niet lekker was! Ben wel benieuwd wat het was en waarom niet lekker......

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.