Mijn ouders namen ons gisteren mee voor een heerlijk diner bij brasserie Geesje in Kortenhoef om hun trouwdag te vieren. Een aanrader: aangename huiskamersfeer, aardige bediening en prima eten. Vandaag mocht ik weer zelf aan de slag, maar helaas het hoofdgerecht haalt dit blog niet. We vonden het niet lekker..... (Sorry, J. het was wel vegetarisch.) Maar gelukkig had ik ook nog een toetje in de vorm van deze pruimentaart in petto. Gemaakt met pruimen van eigen boom, die ik afgelopen zomer in de diepvriezer heb gestopt. De taart is ook met ander fruit zoals peer, kersen, druiven of ananas te maken.
Ook dit keer heb ik het recept uit Delicious 11 uit 2011 gehalveerd zodat het precies genoeg was voor het springvormpje van 15 cm.
Zandtaartdeeg
125 gr bloem, gezeefd
50 gr witte basterdsuiker
60 gr boter in stukjes
half losgelopt eidooier
Meng voor het deeg de bloem, suiker, boter en een snuf suiker totdat het mengsel op grof zand lijkt.
Voeg de dooier toe en kneed snel tot een soepel deeg.
Laat verpakt in huishoudfolie een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven op 175C.
Verdeel het deeg over de vorm en prik gaatjes in de deegbodem.
Leg bakpapier op de bodem en verdeel er steunvulling over.
Bak 20 min. in de oven.
Laat kort afkoelen en verwijder het bakpapier en de steunvulling.
Vulling
375 gr pruimen, ontpit
50 gr suiker
2,5 ei licht geklopt
75 ml crème fraîche
50 gr bloem, gezeefd
halve el specerijen naar keuze: speculaas- of koekkruiden, kardemom of kaneel
poedersuiker om te bestrooien
Leg het fruit op de bodem.
Mix de overige ingredienten -op de poedersuiker na- tot een egaal beslag en giet over het fruit.
Bak de taart in 40 minuten gaar. (normaal formaat: 55 - 65 minuten)
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Goed zo, vegetarisch eten, maar laat je niet uit het veld slaan omdat het niet lekker was! Ben wel benieuwd wat het was en waarom niet lekker......
BeantwoordenVerwijderen