Doorgaan naar hoofdcontent

Mrs. Woolton's pies


In de Delicious van maart dit jaar staan deze winterse eenpersoons-pies. Het is een recept uit Groot-Brittannië met groente van het seizoen.

30 gr boter
1 kleine ui, fijngesneden
1 kleine prei, in ringen van 2 cm
1 kleine aardappel in dobbelstenen
100 gr koolraap, in dobbelstenen
1 kleine winterwortel, grof gesneden
100 gr bloemkool in roosjes
20 gr bloem
100 ml slagroom
50 gr pittige kaas, geraspt
1 el fijngehakte peterselie
halve el fijngehakte rozemarijn
3 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei

Smelt de helft van de boter in de pan en bak de ui op zacht vuur 6 minuten.
Doe de prei erbij en laat met de deksel op de pan 5 minuten zacht bakken.
Voeg de wortel, aardappel en koolraap toe en roerbak zachtjes 10 minuten.
Voeg zoveel water toe dat de groenten net onder water staan.
Breng op smaak met zeezout en laat aan de kook komen.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en laat 7 minuten zachtjes koken.
Giet de groenten af en bewaar het kookvocht.
Laat in een pan de rest van de boter smelten en voeg de bloem toe.
Laat 2 minuten al roerend zacht koken.
Voeg 100 ml van het kookvocht toe en roer met een garde.
Voeg nog eens 100 ml water toe en laat de saus koken tot hij dik is.
Voeg de room toe en laat nog 1-2 minuten koken.
Neem van het vuur en roer de kruiden, kaas, peper en zout door.
Meng met de groenten.
Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit totdat je er 2 dekseltjes uit kunt snijden.
Vul de pievormpjes of pannetjes met het groentemengsel.
Bestrijk de randen met ei en leg de deegdeksel erop en druk de randen aan.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Snij een gaatje in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen.
Zet in de oven en bak 25-30 minuten tot het deeg goudbruin is en vulling bubbelt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.