Doorgaan naar hoofdcontent

Mrs. Woolton's pies


In de Delicious van maart dit jaar staan deze winterse eenpersoons-pies. Het is een recept uit Groot-Brittannië met groente van het seizoen.

30 gr boter
1 kleine ui, fijngesneden
1 kleine prei, in ringen van 2 cm
1 kleine aardappel in dobbelstenen
100 gr koolraap, in dobbelstenen
1 kleine winterwortel, grof gesneden
100 gr bloemkool in roosjes
20 gr bloem
100 ml slagroom
50 gr pittige kaas, geraspt
1 el fijngehakte peterselie
halve el fijngehakte rozemarijn
3 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei

Smelt de helft van de boter in de pan en bak de ui op zacht vuur 6 minuten.
Doe de prei erbij en laat met de deksel op de pan 5 minuten zacht bakken.
Voeg de wortel, aardappel en koolraap toe en roerbak zachtjes 10 minuten.
Voeg zoveel water toe dat de groenten net onder water staan.
Breng op smaak met zeezout en laat aan de kook komen.
Voeg de bloemkoolroosjes toe en laat 7 minuten zachtjes koken.
Giet de groenten af en bewaar het kookvocht.
Laat in een pan de rest van de boter smelten en voeg de bloem toe.
Laat 2 minuten al roerend zacht koken.
Voeg 100 ml van het kookvocht toe en roer met een garde.
Voeg nog eens 100 ml water toe en laat de saus koken tot hij dik is.
Voeg de room toe en laat nog 1-2 minuten koken.
Neem van het vuur en roer de kruiden, kaas, peper en zout door.
Meng met de groenten.
Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit totdat je er 2 dekseltjes uit kunt snijden.
Vul de pievormpjes of pannetjes met het groentemengsel.
Bestrijk de randen met ei en leg de deegdeksel erop en druk de randen aan.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei.
Snij een gaatje in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen.
Zet in de oven en bak 25-30 minuten tot het deeg goudbruin is en vulling bubbelt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...