Doorgaan naar hoofdcontent

Straciatella panna cotta


Een gerecht waarvan de recepten uit drie verschillende hoeken komen: de panna cotta uit de Allerhande, de frambozensaus uit de kookrubriek van NRC Next en de amandelkrul van een klein briefje dat al enige tijd rondzwerft in de keuken.

Panna cotta
250 ml slagroom
half vanillestokje
2 blaadjes gelatine
25 gr suiker
40 gr pure chocolade, fijngehakt

Frambozensaus
125 gr frambozen, vers of uit de diepvries
2 el witte basterdsuiker
kneepje citroensap

Amandelkrul zonder amandel
1 eiwit
50 gr poedersuiker
25 gr bloem
paar druppels vanille-aroma

Breng voor de panna cotta de slagroom, de suiker en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat 10 minuten zachtjes trekken.
Week ondertussen de gelatine in ruim koud water.
Haal de pan van het vuur en laat al roerende de gelatine oplossen in de room.
Laat 30 minuten afkoelen en roer de gehakte chocolade er voorzichtig door.
Verdeel het mengsel over 2 vormpjes, bijvoorbeeld wegwerpkoffiebekertjes.
Laat minimaal 4 uur opstijven.

Doe de (ontdooide) frambozen met de suiker en een klein beetje citroensap in een pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes inkoken.
Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 C voor de amandelkrullen.
Meng het eiwit met de gezeefde bloem, poedersuiker en de vanille-aroma.
Breng een dun laagje aan op een stukje ingevet bakpapier.
Bak 5 minuten in de oven.
Vouw het nog warme koekje over een ronde vorm, bijvoorbeeld het handvat van een pollepel, een deegroller of een fles.
Als het koekje niet meer te vouwen is, weer even in de oven leggen.

Haal de panna cotta uit de koelkast en houd de onderkant even in heet water.
Stort de puddinkjes op een bord, schep de frambozensaus ernaast en leg de amandelkrul erbij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...