Doorgaan naar hoofdcontent

Straciatella panna cotta


Een gerecht waarvan de recepten uit drie verschillende hoeken komen: de panna cotta uit de Allerhande, de frambozensaus uit de kookrubriek van NRC Next en de amandelkrul van een klein briefje dat al enige tijd rondzwerft in de keuken.

Panna cotta
250 ml slagroom
half vanillestokje
2 blaadjes gelatine
25 gr suiker
40 gr pure chocolade, fijngehakt

Frambozensaus
125 gr frambozen, vers of uit de diepvries
2 el witte basterdsuiker
kneepje citroensap

Amandelkrul zonder amandel
1 eiwit
50 gr poedersuiker
25 gr bloem
paar druppels vanille-aroma

Breng voor de panna cotta de slagroom, de suiker en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat 10 minuten zachtjes trekken.
Week ondertussen de gelatine in ruim koud water.
Haal de pan van het vuur en laat al roerende de gelatine oplossen in de room.
Laat 30 minuten afkoelen en roer de gehakte chocolade er voorzichtig door.
Verdeel het mengsel over 2 vormpjes, bijvoorbeeld wegwerpkoffiebekertjes.
Laat minimaal 4 uur opstijven.

Doe de (ontdooide) frambozen met de suiker en een klein beetje citroensap in een pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes inkoken.
Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 C voor de amandelkrullen.
Meng het eiwit met de gezeefde bloem, poedersuiker en de vanille-aroma.
Breng een dun laagje aan op een stukje ingevet bakpapier.
Bak 5 minuten in de oven.
Vouw het nog warme koekje over een ronde vorm, bijvoorbeeld het handvat van een pollepel, een deegroller of een fles.
Als het koekje niet meer te vouwen is, weer even in de oven leggen.

Haal de panna cotta uit de koelkast en houd de onderkant even in heet water.
Stort de puddinkjes op een bord, schep de frambozensaus ernaast en leg de amandelkrul erbij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.