Doorgaan naar hoofdcontent

Straciatella panna cotta


Een gerecht waarvan de recepten uit drie verschillende hoeken komen: de panna cotta uit de Allerhande, de frambozensaus uit de kookrubriek van NRC Next en de amandelkrul van een klein briefje dat al enige tijd rondzwerft in de keuken.

Panna cotta
250 ml slagroom
half vanillestokje
2 blaadjes gelatine
25 gr suiker
40 gr pure chocolade, fijngehakt

Frambozensaus
125 gr frambozen, vers of uit de diepvries
2 el witte basterdsuiker
kneepje citroensap

Amandelkrul zonder amandel
1 eiwit
50 gr poedersuiker
25 gr bloem
paar druppels vanille-aroma

Breng voor de panna cotta de slagroom, de suiker en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat 10 minuten zachtjes trekken.
Week ondertussen de gelatine in ruim koud water.
Haal de pan van het vuur en laat al roerende de gelatine oplossen in de room.
Laat 30 minuten afkoelen en roer de gehakte chocolade er voorzichtig door.
Verdeel het mengsel over 2 vormpjes, bijvoorbeeld wegwerpkoffiebekertjes.
Laat minimaal 4 uur opstijven.

Doe de (ontdooide) frambozen met de suiker en een klein beetje citroensap in een pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes inkoken.
Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180 C voor de amandelkrullen.
Meng het eiwit met de gezeefde bloem, poedersuiker en de vanille-aroma.
Breng een dun laagje aan op een stukje ingevet bakpapier.
Bak 5 minuten in de oven.
Vouw het nog warme koekje over een ronde vorm, bijvoorbeeld het handvat van een pollepel, een deegroller of een fles.
Als het koekje niet meer te vouwen is, weer even in de oven leggen.

Haal de panna cotta uit de koelkast en houd de onderkant even in heet water.
Stort de puddinkjes op een bord, schep de frambozensaus ernaast en leg de amandelkrul erbij.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de