Doorgaan naar hoofdcontent

Ottolenghi's kwarktaartjes met honing en tijm

Uit het boek Simpel van Ottolenghi deze twee kleine kwarktaartjes. Heerlijk als dessert. Het recept in het boek is voor een taart van 23 cm. Die zouden we wel lusten met z'n tweetjes, maar heel goed is dat natuurlijk niet. Daarom heb ik het recept door vieren gedeeld en in 2 pvc-ringen van 8 cm, twee kleine eenpersoonstaartjes gemaakt.
Om het makkelijker te maken hieronder tussen haakjes de hoeveelheden voor een grote taart.

125 (500) gr Griekse yoghurt
50 (200) gr Digestive koekjes, verkruimeld
20 (80) gr boter, gesmolten
halve (1,5) el tijmblaadjes
100 (400) gr MonChou
10 (40) gr poedersuiker
0,25 (1) tl citroenrasp
35 (150) gr witte chocolade in blokjes
15 (60) gr honing

Zet de vormpjes op een stuk bakpapier of bekleed een springvorm van 23 cm met bakpapier.
Schep de yoghurt in een theedoek, haal de punten bij elkaar en knijp er zoveel mogelijk vocht uit.
Je moet ongeveer 85 (340) gr dikke yoghurt overhouden. Zet dit tot gebruik opzij.

Roer het kruim van de koekjes met de gesmolten boter en kwart eetlepel tijmblaadjes door elkaar en druk het mengsel uit op de bodem van de vormpjes.
Zet in de koelkast.

Klop de verse roomkaas (MonChou), uitgelekte yoghurt, poedersuiker en citroenrasp met een mixer tot een glad mengsel.

Laat de chocolade smelten: doe de blokjes in een kom en zet deze op een pan met zacht kokend water. Pas op dat het water de bodem van de kom niet raakt.
Roer de chocolade door tot die gesmolten is.
Schep de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel.

Verdeel het chocolade-roomkaasmengsel over de biscuitbodems en laat minstens 2 uur en maximaal 2 dagen opstijven in de koelkast.

Verwarm vlak voor het serveren de honing met de resterende tijmblaadjes op zacht vuur.
Sprenkel de honing over de kwarktaartjes.

Haal de taartjes uit de vorm en serveer!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de