Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeien-bavaroistaart

Wat ziet al dat zomerfruit er toch altijd lekker uit! De aardbeien in de tuinen om ons heen zijn inmiddels allemaal op, maar de Delicious die deze week op mat viel dwong mij om dan maar aardbeien te kopen. Deze taart zag er namelijk zo onweerstaanbaar lekker uit, dat ik hem persé wilde maken. Het is wel even werk, maar dan heb je een heerlijke frisse zomertaart. Wil je hem zoeter voeg dan wat suiker toe aan de slagroom voor de bavarois of bedek de taart nog met een laagje gezoete slagroom en verdeel daar dan het fruit over.

300 ons gemengd zomerfruit: aardbeien, bramen, framzbozen, blauwe bessen of aalbessen
munt of citroenmelisse
poedersuiker

Deeg
150 gr bloem, gezeefd
50 gr poedersuiker, gezeefd
75 gr koude boter in blokjes
1 citroen, schil geraspt, sap geperst
1 eierdooier

Frangipane
100 gr amandelmeel of gemalen amandelen
75 gr kristalsuiker
75 gr zachte bote
1 ei

Aardbeienbavarois
3 blaadjes gelatine
100 ml slagroom
halve tl vanillearoma
200 gr aardbeien, gepureerd
40 gr fijne kristalsuiker

Verder
Ingevette vorm met uitneembare bodem van 24 cm of 20 x 20 cm of 30 x 12 cm
hulpvulling, bijvoorbeeld bonen of rijst


Meng voor het deeg de bloem, poedersuiker, boter en citroenrasp en een snuf zout in een kom en wrijf met je vingers de boter fijn door de bloem totdat je de structuur van grof zand hebt.
Voeg de eierdooier en 1 el ijskoud water toe en kneed snel tot een bal.
Leg afgedekt een uur in de koelkast.
Meng voor de frangipane alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het deel uit en bekleed de bodem en de wanden van de vorm met het deeg.
Beleg het deeg met bakpapier en vul met de hulpvulling.
Bak de bodem 10 minuten voor.
Verwijder de hulpvulling en verdeel de fangipane gelijkmatig over de bodem.
Zet de vorm weer in de oven en bak 15 - 20 minuten tot het deeg en frangipane gaar zijn.
Neem uit de oven en laat in de vorm 10 minuten afkoelen, verwijder de rand en laat de taart verder afkoelen.
Week voor de bavarois de gelatine in ruim koud water.
Klop de slagroom met het vanille-aroma stijf en zet in de koelkast.
Verwarm het citroensap (van de ingrediënten van het deeg) met de suiker zachtjes op laag vuur zodat de suiker oplost.
Voeg de aardbeienpuree toe en verwarm tot net onder het kookpunt.
Neem de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine er goed door.
Laat onder regelmatig roeren afkoelen.
Als het dikker begint te worden (zo rond kamertemperatuur)spatel je de slagroom erdoor.
Giet de bavarois over de afgekoelde taartbodem en laat stevig worden in de koelkast.
Maak het fruit schoon en verdeel over de taart.
Bestrooi vlak voor serveren met poedersuiker en versier met de munt of citroenmelisse.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...