Doorgaan naar hoofdcontent

Citroenschuimtaart


Onlangs kreeg ik bij iemand een lekker stukje citroentaart. Natuurlijk gevraagd naar het recept en dat bleek redelijk eenvoudig met een blikje gecondenseerde melk, eieren en citroensap. Ik heb snel de hoeveelheden opgeschreven, maar kon het helaas niet meer goed terug lezen. Dus maar even op internet gaan neuzen en op de site van Yummy in my Tummy kwam ik dit recept tegen. Ik heb de hoeveelheden gehalveerd, zodat het precies genoeg was voor een kleine springvorm van 15 cm.

Deeg
125 gr biscuitjes
100 gr boter, gesmolten

Vulling
60 ml citroensap (1 - 2 citroenen)
rasp van een halve citroen
half blikje gecondenseerde melk
3 eigelen

Schuim
3 eiwitten
100 gr suiker
snufje zout

Verkruimel de biscuitjes en roer de gesmolten boter erdoor.
Verdeel over de bodem en langs de randen van de springvorm.
Zet in de koelkast.
Klop de eigelen tot ze dik en romig zijn.
Giet langzaam het citroensap erbij en daarna de gecondenseerde melk en de rasp.
Roer goed door elkaar.
Giet de vulling over de bodem en bak op 100 C. 20 - 25 minuten.
Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eiwitten met een snufje zout in een schone, vetvrije kom luchtig.
Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe.
Klop het eiwitschuim totdat het stijve pieken vormt en glanst.
Verdeel het schuim over de afgekoelde taart.
Zet de taart in de oven en bak 10 - 15 minuten in de oven of totdat het schuim kleur heeft gekregen. (Pas op, dit kan heel snel gaan!)

Reacties

  1. Wat leuk dat je hem gemaakt hebt. Hij ziet er lekker uit, krijg er meteen weer zin in! Goed idee ook om het recept te halveren, wij zijn ook met z'n tweeën, dus ik denk dat ik dat volgende keer ook maar doe. Veel groeten, Lisa

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...