Doorgaan naar hoofdcontent

Citroenschuimtaart


Onlangs kreeg ik bij iemand een lekker stukje citroentaart. Natuurlijk gevraagd naar het recept en dat bleek redelijk eenvoudig met een blikje gecondenseerde melk, eieren en citroensap. Ik heb snel de hoeveelheden opgeschreven, maar kon het helaas niet meer goed terug lezen. Dus maar even op internet gaan neuzen en op de site van Yummy in my Tummy kwam ik dit recept tegen. Ik heb de hoeveelheden gehalveerd, zodat het precies genoeg was voor een kleine springvorm van 15 cm.

Deeg
125 gr biscuitjes
100 gr boter, gesmolten

Vulling
60 ml citroensap (1 - 2 citroenen)
rasp van een halve citroen
half blikje gecondenseerde melk
3 eigelen

Schuim
3 eiwitten
100 gr suiker
snufje zout

Verkruimel de biscuitjes en roer de gesmolten boter erdoor.
Verdeel over de bodem en langs de randen van de springvorm.
Zet in de koelkast.
Klop de eigelen tot ze dik en romig zijn.
Giet langzaam het citroensap erbij en daarna de gecondenseerde melk en de rasp.
Roer goed door elkaar.
Giet de vulling over de bodem en bak op 100 C. 20 - 25 minuten.
Haal de taart uit de oven en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eiwitten met een snufje zout in een schone, vetvrije kom luchtig.
Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe.
Klop het eiwitschuim totdat het stijve pieken vormt en glanst.
Verdeel het schuim over de afgekoelde taart.
Zet de taart in de oven en bak 10 - 15 minuten in de oven of totdat het schuim kleur heeft gekregen. (Pas op, dit kan heel snel gaan!)

Reacties

  1. Wat leuk dat je hem gemaakt hebt. Hij ziet er lekker uit, krijg er meteen weer zin in! Goed idee ook om het recept te halveren, wij zijn ook met z'n tweeën, dus ik denk dat ik dat volgende keer ook maar doe. Veel groeten, Lisa

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.