Doorgaan naar hoofdcontent

St. Clement's cake

Een recept van Jamie Oliver. De cake wordt doordrenkt met sinaasappelsiroop en heeft een laag glazuur. Daarom is de cake mierzoet, maar wel lekker!

cake
125 gr zachte boter
225 gr fijne kristalsuiker
4 grote eieren
sap en rasp van 1 grote sinaasappel
200 gr amandelmeel
100 gr zelfrijzend bakmeel

citroenglazuur
225 gr poedersuiker.
sap en rasp van 1 citroen

Verwarm de oven voor op 180C.
Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed hem met bakpapier.
Klop de boter met 125 gr suiker luchtig en romig.
Roer één voor één de eieren erdoor.
Voeg het grootste gedeelte van de sinaasappelrasp toe.
Spatel het amandelmeel erdoor en zeef het meel erboven.
Meng alles rustig door elkaar en schep het beslag in de vorm.
Bak de cake 30 minuten in de oven tot hij lichtbruin en gaar is.
Laat de cake een paar minuten afkoelen in de vorm terwijl je de siroop maakt.
Verwarm het sinaasappelsap met de resterende 100 gr suiker op laag vuur tot de suiker is opgelost.
Prik met een cocktailprikker heel veel gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de siroop.
Leg de cake als hij alle siroop heeft geabsorbeerd op een rooster en laat afkoelen.
Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom en voeg het grootste gedeelte van de citroenrasp toe.
Roer zoveel citroensap door de poedersuiker tot het glazuur schenkbaar is.
Leg de cake op een schaal en schenk de glazuur erover.
Garneer met de overgebleven sinaasappel- en citroenrasp.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...