Ik heb een paar meter kookboeken in de keuken staan. Enige tijd geleden heb ik mij voorgenomen om geen nieuwe boeken meer te kopen. Er staan tenslotte oneindig veel recepten op internet en iedere maand is daar weer de Allerhande en de Delicious. Maar toch, ik kon het niet laten om het kookboek van het jaar te kopen: Home Made van Yvette van Boven. Omdat het zo mooi is vormgegeven, maar ook omdat er in staat hoe je kaas maakt, zelf likeur en meer van dat soort leuke dingen. Nu zag ik in de nieuwe Delicious een voorpublicatie van haar nieuwe boek: Home Made Winter.
Daarin staat het recept van pasteitjes met romige knolselderij en bospaddenstoelen & compote van rode ui. Netjes de receptuur gevolgd, maar we vonden het pasteideeg wat droog. Daarom ga ik het de volgende keer -want die komt er zeker- met bladerdeeg maken.
En oh ja, ik vermoed dat het aantal meters kookboek toch weer uitgebreid gaat worden.....
Compote
2 kleine rode uien in dunne ringen
1,5 el olijfolie
3 takje rozemarijn
75 ml rode wijn
3 el frambozenazijn
1,5 el gembersiroop
Vulling
0,5 l groentebouillon
kwart knolselderij, geschild en in kleine blokjes
200 gr bospaddenstoelen, in gelijke stukken gesneden
25 gr boter
1 grote teen knoflook, geperst
1,5 el bloem
40 ml creme fraiche
40 ml Marsala of droge sherry
Pasteideeg
225 gr bloem
115 gr boter
losgeklopt ei
Maak eerst de compote.
Smoor de ui in olijfolie op laag vuur en voeg de rozemarijn toe.
Als de ui zacht is, de wijn, azijn,gembersiroop, peper en zout toevoegen en een kwartiertje op laag vuur laten inkoken.
Laten afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180C.
Kook de knolselderijblokjes in de groentebouillon gaar in ongeveer 8 minuten.
Giet af, maar bewaar de bouillon.
Bak de paddenstoelen in boter op hoog vuur gaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Smelt in een pan boter en fruit de ui en knoflook.
Roer de bloem erdoor en laat even garen.
Schenk er zoveel bouillon bij tot het een dikke saus wordt, iets dikker dan vla.
Voeg de creme fraiche en Marsala toe en laat nog even inkoken.
Maak een samenhangend deeg van de bloem, zout en boter en 1 el ijskoud water.
Laat het deeg in folie 30 min. rusten in de koelkast.
Vet een vorm of kleine vormpjes in en verdeel het deeg over de vorm.
Vul de pasteitjes met de vulling.
Maak van eventueel overgebleven deeg figuurtjes of een rand en leg deze over de vulling.
Bestrijk met een kwastje het deeg met het losgeklopte ei en bak de pasteitjes in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.
Deze herfstpastei vraagt om een glas bokbier!
Reacties
Een reactie posten