Doorgaan naar hoofdcontent

Bospaddenstoelen-knolselderijpastei met rode-uicompote



Ik heb een paar meter kookboeken in de keuken staan. Enige tijd geleden heb ik mij voorgenomen om geen nieuwe boeken meer te kopen. Er staan tenslotte oneindig veel recepten op internet en iedere maand is daar weer de Allerhande en de Delicious. Maar toch, ik kon het niet laten om het kookboek van het jaar te kopen: Home Made van Yvette van Boven. Omdat het zo mooi is vormgegeven, maar ook omdat er in staat hoe je kaas maakt, zelf likeur en meer van dat soort leuke dingen. Nu zag ik in de nieuwe Delicious een voorpublicatie van haar nieuwe boek: Home Made Winter.
Daarin staat het recept van pasteitjes met romige knolselderij en bospaddenstoelen & compote van rode ui. Netjes de receptuur gevolgd, maar we vonden het pasteideeg wat droog. Daarom ga ik het de volgende keer -want die komt er zeker- met bladerdeeg maken.
En oh ja, ik vermoed dat het aantal meters kookboek toch weer uitgebreid gaat worden.....

Compote
2 kleine rode uien in dunne ringen
1,5 el olijfolie
3 takje rozemarijn
75 ml rode wijn
3 el frambozenazijn
1,5 el gembersiroop

Vulling
0,5 l groentebouillon
kwart knolselderij, geschild en in kleine blokjes
200 gr bospaddenstoelen, in gelijke stukken gesneden
25 gr boter
1 grote teen knoflook, geperst
1,5 el bloem
40 ml creme fraiche
40 ml Marsala of droge sherry

Pasteideeg
225 gr bloem
115 gr boter
losgeklopt ei

Maak eerst de compote.
Smoor de ui in olijfolie op laag vuur en voeg de rozemarijn toe.
Als de ui zacht is, de wijn, azijn,gembersiroop, peper en zout toevoegen en een kwartiertje op laag vuur laten inkoken.
Laten afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180C.
Kook de knolselderijblokjes in de groentebouillon gaar in ongeveer 8 minuten.
Giet af, maar bewaar de bouillon.
Bak de paddenstoelen in boter op hoog vuur gaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Smelt in een pan boter en fruit de ui en knoflook.
Roer de bloem erdoor en laat even garen.
Schenk er zoveel bouillon bij tot het een dikke saus wordt, iets dikker dan vla.
Voeg de creme fraiche en Marsala toe en laat nog even inkoken.
Maak een samenhangend deeg van de bloem, zout en boter en 1 el ijskoud water.
Laat het deeg in folie 30 min. rusten in de koelkast.
Vet een vorm of kleine vormpjes in en verdeel het deeg over de vorm.
Vul de pasteitjes met de vulling.
Maak van eventueel overgebleven deeg figuurtjes of een rand en leg deze over de vulling.
Bestrijk met een kwastje het deeg met het losgeklopte ei en bak de pasteitjes in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.

Deze herfstpastei vraagt om een glas bokbier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de