Doorgaan naar hoofdcontent

Bospaddenstoelen-knolselderijpastei met rode-uicompote



Ik heb een paar meter kookboeken in de keuken staan. Enige tijd geleden heb ik mij voorgenomen om geen nieuwe boeken meer te kopen. Er staan tenslotte oneindig veel recepten op internet en iedere maand is daar weer de Allerhande en de Delicious. Maar toch, ik kon het niet laten om het kookboek van het jaar te kopen: Home Made van Yvette van Boven. Omdat het zo mooi is vormgegeven, maar ook omdat er in staat hoe je kaas maakt, zelf likeur en meer van dat soort leuke dingen. Nu zag ik in de nieuwe Delicious een voorpublicatie van haar nieuwe boek: Home Made Winter.
Daarin staat het recept van pasteitjes met romige knolselderij en bospaddenstoelen & compote van rode ui. Netjes de receptuur gevolgd, maar we vonden het pasteideeg wat droog. Daarom ga ik het de volgende keer -want die komt er zeker- met bladerdeeg maken.
En oh ja, ik vermoed dat het aantal meters kookboek toch weer uitgebreid gaat worden.....

Compote
2 kleine rode uien in dunne ringen
1,5 el olijfolie
3 takje rozemarijn
75 ml rode wijn
3 el frambozenazijn
1,5 el gembersiroop

Vulling
0,5 l groentebouillon
kwart knolselderij, geschild en in kleine blokjes
200 gr bospaddenstoelen, in gelijke stukken gesneden
25 gr boter
1 grote teen knoflook, geperst
1,5 el bloem
40 ml creme fraiche
40 ml Marsala of droge sherry

Pasteideeg
225 gr bloem
115 gr boter
losgeklopt ei

Maak eerst de compote.
Smoor de ui in olijfolie op laag vuur en voeg de rozemarijn toe.
Als de ui zacht is, de wijn, azijn,gembersiroop, peper en zout toevoegen en een kwartiertje op laag vuur laten inkoken.
Laten afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180C.
Kook de knolselderijblokjes in de groentebouillon gaar in ongeveer 8 minuten.
Giet af, maar bewaar de bouillon.
Bak de paddenstoelen in boter op hoog vuur gaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Smelt in een pan boter en fruit de ui en knoflook.
Roer de bloem erdoor en laat even garen.
Schenk er zoveel bouillon bij tot het een dikke saus wordt, iets dikker dan vla.
Voeg de creme fraiche en Marsala toe en laat nog even inkoken.
Maak een samenhangend deeg van de bloem, zout en boter en 1 el ijskoud water.
Laat het deeg in folie 30 min. rusten in de koelkast.
Vet een vorm of kleine vormpjes in en verdeel het deeg over de vorm.
Vul de pasteitjes met de vulling.
Maak van eventueel overgebleven deeg figuurtjes of een rand en leg deze over de vulling.
Bestrijk met een kwastje het deeg met het losgeklopte ei en bak de pasteitjes in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.

Deze herfstpastei vraagt om een glas bokbier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...