Doorgaan naar hoofdcontent

Bospaddenstoelen-knolselderijpastei met rode-uicompote



Ik heb een paar meter kookboeken in de keuken staan. Enige tijd geleden heb ik mij voorgenomen om geen nieuwe boeken meer te kopen. Er staan tenslotte oneindig veel recepten op internet en iedere maand is daar weer de Allerhande en de Delicious. Maar toch, ik kon het niet laten om het kookboek van het jaar te kopen: Home Made van Yvette van Boven. Omdat het zo mooi is vormgegeven, maar ook omdat er in staat hoe je kaas maakt, zelf likeur en meer van dat soort leuke dingen. Nu zag ik in de nieuwe Delicious een voorpublicatie van haar nieuwe boek: Home Made Winter.
Daarin staat het recept van pasteitjes met romige knolselderij en bospaddenstoelen & compote van rode ui. Netjes de receptuur gevolgd, maar we vonden het pasteideeg wat droog. Daarom ga ik het de volgende keer -want die komt er zeker- met bladerdeeg maken.
En oh ja, ik vermoed dat het aantal meters kookboek toch weer uitgebreid gaat worden.....

Compote
2 kleine rode uien in dunne ringen
1,5 el olijfolie
3 takje rozemarijn
75 ml rode wijn
3 el frambozenazijn
1,5 el gembersiroop

Vulling
0,5 l groentebouillon
kwart knolselderij, geschild en in kleine blokjes
200 gr bospaddenstoelen, in gelijke stukken gesneden
25 gr boter
1 grote teen knoflook, geperst
1,5 el bloem
40 ml creme fraiche
40 ml Marsala of droge sherry

Pasteideeg
225 gr bloem
115 gr boter
losgeklopt ei

Maak eerst de compote.
Smoor de ui in olijfolie op laag vuur en voeg de rozemarijn toe.
Als de ui zacht is, de wijn, azijn,gembersiroop, peper en zout toevoegen en een kwartiertje op laag vuur laten inkoken.
Laten afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180C.
Kook de knolselderijblokjes in de groentebouillon gaar in ongeveer 8 minuten.
Giet af, maar bewaar de bouillon.
Bak de paddenstoelen in boter op hoog vuur gaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Smelt in een pan boter en fruit de ui en knoflook.
Roer de bloem erdoor en laat even garen.
Schenk er zoveel bouillon bij tot het een dikke saus wordt, iets dikker dan vla.
Voeg de creme fraiche en Marsala toe en laat nog even inkoken.
Maak een samenhangend deeg van de bloem, zout en boter en 1 el ijskoud water.
Laat het deeg in folie 30 min. rusten in de koelkast.
Vet een vorm of kleine vormpjes in en verdeel het deeg over de vorm.
Vul de pasteitjes met de vulling.
Maak van eventueel overgebleven deeg figuurtjes of een rand en leg deze over de vulling.
Bestrijk met een kwastje het deeg met het losgeklopte ei en bak de pasteitjes in ongeveer 45 minuten gaar in de oven.

Deze herfstpastei vraagt om een glas bokbier!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...

Jamie's kipsalade

Volgens Jamie Oliver de lekkerste kipsalade ooit! Ondanks deze aanbeveling heb ik het recept iets aangepast, want om nou eerst een hele kip te roosteren.... 2 halve kipfilets olijfolie peper en zout halve el oregano 1 kleine ciabatta in stukken gescheurd 10 plakken pancetta 50 gr rucola 1 potje halfzongedroogde tomaten in olijfolie, uitgelekt en gehalveerd balsamicoazijn vers geraspte Parmezaanse kaas Verwarm de oven voor op 190C. Bestrooi de kip met de oregano, peper en zout en wrijf de kip in met een beetje olijolie. Schenk een beetje olijfolie over de stukken brood. Bak de kipfilet in 15 minuten gaar in de oven. Voeg na 5 minuten het brood erbij. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bak de pancetta in een beetje olie knapperig. Scheur de kipfilet in stukjes. Meng de kip, tomaatjes, rucola, pancetta en broodcroutons. Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn en 3 el olijfolie en schep dit door de salade. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.