Doorgaan naar hoofdcontent

Koffiesemifreddo


De laatste Allerhande heeft als thema Italië. En laat dat nou net mijn favoriete keuken zijn. De zondag is een uitgelezen dag voor nieuwe recepten en dus was het kiezen uit heel veel lekkere recepten. De koffiesemifreddo is er één van.
Het recept heb ik voor 2 personen gehalveerd en dan nog kunnen we er twee keer van eten. In plaats van in een cakevorm, heb ik een kleine springvorm van 15 cm doorsnede gebruikt.

75 gram suiker
half bakje hazelnoten
2 stick espressopoeder
125 ml slagroom
2 el poedersuiker
half bakje mascarpone
50 gram witte chocolade, grof gehakt
50 gram pure chocolade, grof gehakt

Breng de suiker met 2 el op laag vuur aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken tot een diepbruine karamel. Niet roeren!!
Neem van het vuur en roer de hazelnoten erdoor.
Schenk op bakpapier, laat hard worden en hak grof.

Bekleed de springvorm met huishoudfolie.
Los het espressopoeder op in 1 el heet water.
Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en roer de mascarpone erdoor.
Verdeel het mengsel over 2 kommen.
Voeg de espresso en de helft van de witte chocolade toe aan een kom.
Voeg de karamel en de helft van de pure chocolade toe aan de andere kom.
Schep beide mengels in de springvorm en dek af met folie.
Zet minimaal 4 uur in de vriezer.
Zet de semifreddo ca. 15 minuten voor consumptie in de koelkast.
Snij 2 puntjes af en garneer met de overgebleven karamel chocolade.

Mmmmm, heerlijk!

Reacties

  1. Gezien de hoeveelheden vraag ik me af of dit muizenhapjes zijn. De hoeveelheden uit allerhande gebruikt en ik krijg de bodem van de cakevorm amper gevuld. Eerder verdubbelen die hap dan de helft ervan nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Anoniem, deze hoeveelheden zijn precies goed voor een springvormpje van 15 cm. En daar kun je mooi vier stukjes van snijden. Ik zou best meer lusten, maar dat is niet zo goed voor de lijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de