Jaren geleden hebben we een laurierstruik neergezet, zodat ik altijd verse laurier heb voor bijvoorbeeld stoofschotels. Inmiddels is het een hele boom, dus ik was op zoek naar gerechten met laurier. Nou zijn dat meestal recepten waar 1 of 2 blaadjes ingaan, dus het is niet dat de struik kleiner wordt....
In de NRC stond onlangs dit recept van Janneke Vreugdenhil voor laurierijs. IJsmachine van een buurvrouw geleend en aan de slag. Het ijs is supergoed gelukt, dus ik ga het zeker nog een keer maken. Dan met 3 blaadjes in plaats van 2, want de lauriersmaak mag nog een klein beetje sterker.
300 ml volle melk
3 verse laurierblaadjes
een reep citroenschil
4 eidooiers (L)
80 gr fijne kristalsuiker
300 ml slagroom
Breng de melk met de laurierblaadjes en citroenschil tegen de kook in een kleine pan.
Laat op laag vuur 20 minuten trekken.
Klop de eidooiers met de suiker in een kom tot een romige, luchtige crème.
Haal de blaadjes en schil uit de melk.
Schenk de melk al kloppend, geleidelijk bij de eidooiers.
Schenk de vloeistof terug in de pan zet deze op heel laag vuur.
Roer voortdurend met een houten lepel tot de eiervla begint te binden.
Schenk de vla in een schone kom, dek af en laat afkoelen.
Zet een nachtje in de koelkast om door en door koud te worden.
Klop de slagroom lobbig (en dus niet stijf) en spatel door de vla.
Draai er vervolgens ijs van in een ijsmachine.
Reacties
Een reactie posten