De moestuin van schoonvader levert op dit moment een overvloed aan heerlijke groenten, waaronder rode bietjes. In de Delicious van september staat dit recept van bietjesrisotto. Een vrij bewerkelijk recept, maar leuk om te maken. Pas wel op met het pureren van de bietjes: voor je het weet is je keuken rood.....
rasp en sap van 1 kleine citroen
5 el olijfolie
2 el fijngesneden tijmblaadjes
500 gr rauwe bieten
1,25 l kippenbouillon
1 ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
300 gr risottorijst
125 ml rode wijn
60 gr ongezouten boter
120 gr feta of zachte geitenkaas
Verwarm de oven voor op 180 C.
Klop citroenrasp en -sap, 2 el olie, 1 el tijm en zout en peper tot een dressing.
Rol de bietjes in aluminiumfolie en rooster ze in 45 minuten gaar in de oven.
Laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in stukken.
Schep ze op een bakplaat om met 2 el olijfolie en rooster ze nog 15 minuten.
Pureer de helft van de bieten met 400 ml bouillon glad.
Schenk de puree door een zeef en voeg de overige bouillon toe.
Breng de bietenbouillon aan de kook, draai het vuur laag en houd warm.
Verhit de resterende olie in een pan en schep hierin de ui, knoflook en tijm 3 - 4 minuten om.
Voeg de rijst toe en schep de korrels 2 minuten om.
Voeg de wijn toe en laat onder af en toe roeren verdampen.
Voeg nu telkens een scheutje bietenbouillon toe en roer tot deze is opgenomen.
Ga zo ongeveer 20 minuten door tot de risotto gaar is.
Neem van het vuur en roer de boter en de resterende bietjes erdoor.
Schep vlak voor serveren de verbrokkelde feta en een beetje tijmdressing over de risotto.
Reacties
Een reactie posten