Doorgaan naar hoofdcontent

Luxe kerstburger met roseval-aardappeltjes

Dit ontzettend lekkere, luxe broodje rosbief kwam ik tegen op het blog Yellow Lemon Tree onder de naam Epic Christmas Burger. Daar was het broodje nog iets luxer met ossenhaas, maar omdat ik nog een mooi stuk malse rosbief had liggen heb ik het daarmee gemaakt. En wat is er mis om met kerstmis eens een burger te serveren? Niets toch? Zeker niet zo'n mooie als deze!

Broodje rosbief
4 tl grof zeezout
2 tl gemalen zwarte peper
500 gr rosbief, aan één stuk en op kamertemperatuur
1 ciabattabrood
1 rode ui, in ringen
bakje bimi
handje rucola
klontje boter

Mierikswortel-citroenmayonaise
1 el mayonaise
2 el Griekse yoghurt
1 tl mierikswortel
1 knoflookteen
rasp van 1/2 citroen
versgemalen peper en zout

Roseval aardappeltjes uit de oven
500 gr roseval aardappeltjes, schoon geboend en in partjes gesneden
verse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, salie en oregano
flinke scheut olijfolie
grof zeezout

Verwarm de oven voor op 225C.
Schep de aardappelpartjes om met de olijfolie, verse kruiden en zeezout en doe ze in een ovenschaal.
Rooster de aardappelpartjes in de oven in 25 - 30 minuten goudbruin.

Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de rosbief aan alle kanten aan op hoog vuur.
Zet het vuur wat lager en bak het vlees in 20 minuten rosé.
(Steek eventueel een vleesthermometer in het vlees: medium is 60C)
Neem het vlees uit de pan en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Bak ondertussen de uiringen en de bimi in wat olijfolie ongeveer 8 minuten. De bimi moet nog wel een beetje knapperig zijn.
Roer alle ingrediënten voor de mierikswortel-citroenmayonaise door elkaar.
Halveer de ciabatta en snijd het brood open.
Besmeer beide kanten met de mayonaise.
Verdeel wat rucola over de broodjes.
Snijd de rosbief in dunne plakken en verdeel de rosbief over de broodjes.
Leg de bimi en uiringen er bovenop en dek af met de bovenkant van de broodjes.
Serveer met de rosevalaardappeltjes en wat extra mayonaise.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de