Doorgaan naar hoofdcontent

Uien-spekgratin met balsamicojus

Zaterdagavond kwamen we thuis van een weekje Drenthe en tussen de post zat het januari-nummer van Delicious. Wat een aangename verrassing!
Natuurlijk meteen doorgebladerd en al snel viel mijn oog op deze uien-spekgratin. Vooral ook omdat er bijna niets in huis was om een maaltijd in elkaar te draaien, maar de benodigdheden voor dit gerecht nog wel te vinden waren.
In Delicious wordt uitgegaan van een stuk gerookt spek, maar ik heb het met spekreepjes gemaakt en dat ging ook prima. Serveer er appelmoes bij voor een frisse noot!

750 gr geschilde aardappelen
125 gr gerookte spekreepjes
klontje boter
600 gr uien, geschild en in plakken van ongeveer 1,5 cm
halve tl karwijzaad
2 takjes tijm
2 el olijfolie
125 ml runderbouillon
1,5 el tomatenketchup
1 tl balsamicoazijn

Kook de aardappelen in water met zout in 20 - 25 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 180C.
Smelt in een grote koekenpan de boter en bak de spekreepjes bruin.
Voeg de ui, het karwijzaad en de takjes tijm bij de spekjes en laat afgedekt 15 minuten zachtjes smoren.
Giet de aardappels af en prak ze grof.
Verwijder de takjes tijm uit de uien en schep het spek-uienmengsel in een ingevette ovenschaal.
Verdeel de grof geprakte aardappels erover en besprenkel ze met olijfolie.
Zet de schaal 40 minuten in de oven.
Schenk intussen de bouillon in de koekenpan en roer de aanbaksels los.
Voeg de ketchup toe en laat de jus tot de gewenste dikte inkoken.
Breng op smaak met de balsamicoazijn, zout en peper.
Serveer de gratin met de jus.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...