We mochten weer een weekendje naar Zeeland komen, maar dan moest er wel iets lekkers mee. In de Margriet stonden een paar gebakrecepten van Rutger van Heel Holland Bakt. Deze aardbeienslof sprong er voor ons bovenuit, dus heb ik die gemaakt.
Omdat ik geen sloffenring heb, heb ik een langwerpige bakvorm gebruikt. Maar je kunt hem ook met de ring van een springvorm maken. Mijn vorm was iets te klein voor de hoeveelheid deeg, dus heb ik ook nog een klein rondje gemaakt.
Omdat neefje niet zo van aardbeien houdt, zit er een aardbei-loos stukje in met alleen banketbakkersroom en slagroom. Hij ook weer tevreden!
Deeg
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
180 gr boter
100 gr suiker
80 gr lichtbruine basterdsuiker
1 eidooier
rasp van een halve citroen
Topping
75 gr spijs
1/2 ei
250 ml slagroom
30 gr suiker
banketbakkersroom (zie hieronder)
250 gr aardbeien
Banketbakkersroom
250 ml melk
half vanillestokje, opengesneden
50 gr suiker
1 eidooier
20 gr maizena
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende bal.
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast.
Maak de banketbakkersroom door 225 ml melk met het vanillestokje aan de kook te brengen.
Klop de rest van de melk met de suiker en de eidooier goed door elkaar.
Klop als laatste de maizena erdoor tot het een glad papje is geworden.
Verwijder, als de melk kookt, het vanillestokje.
Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer goed door.
Giet de mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat 1 - 2 minuten koken of totdat het bindt en dikker wordt.
Giet de room op een platte schaal of bord en dek af met plasticfolie.
Druk dit goed op de room zodat er geen vel op kan komen.
Laat helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180C.
Meng het spijs met zo veel ei dat het smeerbaar is.
Rol het deeg uit tot een dikte van 7 - 8 mm op een bebloemd werkblad.
Druk met een ingevette sloffenring of ring van een springvorm een deegplak uit het deeg.
Plaats de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette vorm eromheen.
(Of bekleed een ingevette andere vorm met het deeg)
Verdeel het spijsmengsel op de deegplak tot 1,5 cm van de rand af.
Bak het deeg in de oven in 23 - 28 minuten gaar.
Verwijder de ring direct na het bakken en laat de slof afkoelen.
Klop de slagroom op met de suiker.
Roer de banketbakkersroom los en spuit dit met een spuitzak over de slof.
Verdeel de aardbeien hierover en decoreer met grote toeven slagroom.
Omdat ik geen sloffenring heb, heb ik een langwerpige bakvorm gebruikt. Maar je kunt hem ook met de ring van een springvorm maken. Mijn vorm was iets te klein voor de hoeveelheid deeg, dus heb ik ook nog een klein rondje gemaakt.
Omdat neefje niet zo van aardbeien houdt, zit er een aardbei-loos stukje in met alleen banketbakkersroom en slagroom. Hij ook weer tevreden!
Deeg
250 gr bloem
2 tl bakpoeder
180 gr boter
100 gr suiker
80 gr lichtbruine basterdsuiker
1 eidooier
rasp van een halve citroen
Topping
75 gr spijs
1/2 ei
250 ml slagroom
30 gr suiker
banketbakkersroom (zie hieronder)
250 gr aardbeien
Banketbakkersroom
250 ml melk
half vanillestokje, opengesneden
50 gr suiker
1 eidooier
20 gr maizena
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een samenhangende bal.
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg minstens een uur in de koelkast.
Maak de banketbakkersroom door 225 ml melk met het vanillestokje aan de kook te brengen.
Klop de rest van de melk met de suiker en de eidooier goed door elkaar.
Klop als laatste de maizena erdoor tot het een glad papje is geworden.
Verwijder, als de melk kookt, het vanillestokje.
Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel en roer goed door.
Giet de mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng onder voortdurend roeren aan de kook.
Laat 1 - 2 minuten koken of totdat het bindt en dikker wordt.
Giet de room op een platte schaal of bord en dek af met plasticfolie.
Druk dit goed op de room zodat er geen vel op kan komen.
Laat helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180C.
Meng het spijs met zo veel ei dat het smeerbaar is.
Rol het deeg uit tot een dikte van 7 - 8 mm op een bebloemd werkblad.
Druk met een ingevette sloffenring of ring van een springvorm een deegplak uit het deeg.
Plaats de deegplak op een met bakpapier beklede bakplaat en plaats de ingevette vorm eromheen.
(Of bekleed een ingevette andere vorm met het deeg)
Verdeel het spijsmengsel op de deegplak tot 1,5 cm van de rand af.
Bak het deeg in de oven in 23 - 28 minuten gaar.
Verwijder de ring direct na het bakken en laat de slof afkoelen.
Klop de slagroom op met de suiker.
Roer de banketbakkersroom los en spuit dit met een spuitzak over de slof.
Verdeel de aardbeien hierover en decoreer met grote toeven slagroom.
Reacties
Een reactie posten