Doorgaan naar hoofdcontent

Tarte tatin van sjalotten

Als zowel de Allerhande als de Boodschappen geheel in het teken staan van de Franse keuken, dan moet er natuurlijk frans worden gekookt! Te beginnen met deze lekkere, vegetarische sjalottentaart uit de Allerhande.
Ik had net de boodschappen gedaan voor deze taart en ging een kopje koffie drinken bij mijn ouders, toen mijn vader vroeg of ik nog sjalotten wilde hebben. Zijn tuin had zoveel opgebracht, dat ik een doosje meekreeg.
Deze taart is dus met gekochte sjalotjes, maar de volgende wordt gemaakt met echte Baambrugse sjalotten!

Tarte Tatin
800 gr sjalotten, gehalveerd
2 el olie
100 gr witte basterdsuiker
blaadjes van 4 takjes tijm
1 rol vers bladerdeeg à 270 gr.

Rucolasalade voor erbij
half zakje rucola
1 schaaltje groene aspergepunten
milde, zachte geitenkaas
citroenolijfolie

Verwarm de oven voor op 200C.
Leg de sjalotten in een ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel ze met de olie.
Bestrooi met versgemalen zwarte peper en rooster de sjalotjes 20 minuten in de oven.
Schep halverwege een keertje om.
Laat na 10 minuten oventijd de suiker met 2 el water in een steelpan op laag vuur smelten tot goudbruine karamel
Dit duurt ongeveer 8 - 10 minuten.
Roer af en toe met een houten lepel.
Schenk de karamel voorzichtig in een quichevorm van 26 cm.
Gebruik geen springvorm, daar kan de karamel uitlopen!
Neem de sjalotten uit de oven en leg ze met de snijkant naar boven in de quichevorm.
Bestrooi met de tijm.
Rol het bladerdeeg uit en leg het over de sjalotten.
Stop goed in bij de randen en maak met een mes in het midden een gaatje zodat het vocht kan verdampen.
Bak de tarte tatin in de oven in 30 minuten gaar en goudbruin.
Laat 10 minuten afkoelen op een rooster.
Keer de vorm om met een bord en bestrooi de taart met zout en peper.

Maak ondertussen de salade door de aspergepunten 2 minuten te blancheren in kokend water.
Spoel de asperges koud af onder de kraan met meng met de rucola.
Verkruimel er wat geitenkaas overheen en breng op smaak met de citroenolijfolie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de