Doorgaan naar hoofdcontent

Lasagne met groene groenten uit de moestuin

 

In een moestuin lijkt altijd alles tegelijkertijd geoogst te moeten worden en pieker je je suf wat nu weer moet maken met die courgette en snijbiet. 
Dat werd dus deze heerlijke lasagne naar een recept van 24Kitchen. Omdat ik nog wat verse kapucijners had, gingen die er ook gewoon door.

2 teentjes knoflook, geperst
450 gr snijbiet, grof gesneden
1 courgette, met mandoline in dunne plakken gesneden
Handje verse tuinbonen, kapucijners of doperwten
45 gr boter
45 gr bloem
500 ml volle melk
100 gr ricotta
1 bosje basilicumblaadjes
100 gr Parmezaanse kaas
6 verse lasagnevellen

Verwarm de oven voor op 200C.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en laat de snijbiet op hoog vuur al roerend slinken.
Schep de knoflook en eventueel de bonen of erwten er door en bak even mee.
Besprenkel de plakken courgette met olijfolie en grill in een grillpan op hoog vuur.
Breng op smaak met zout en peper.

Smelt voor de saus de boter in een pan.
Voeg de bloem toe en laat dit al roerende in 2 minuten gaar worden.
Schenk de melk er in gedeeltes bij en roer goed tot je een mooi gebonden saus hebt.
Roer de ricotta door de saus en breng op smaak met zout en peper.
Hak de basilicumblaadjes grof en roer door de saus.

Schep kwart van de saus in een ovenschaal en bedek met 2 lasagnevellen.
Verdeel daar de helft van de snijbiet over en de helft van de courgetteplakken.
Daaroverheen weer een kwart van de saus en wat Parmezaanse kaas.
Bedek weer met 2 lasagnevellen.
Dan de andere helft van de snijbiet en courgette.
Nog een kwart van de saus en Parmezaanse kaas.
Dan de laatste 2 vellen in de schaal.
Het laatste kwart van de saus over de lasagnevellen verdelen en bestrooien met de rest van de kaas.

Bak de lasagne in 45 minuten in de oven gaar en goudbruin.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Naan met groente en gebakken witte kaas

  Makkelijk, snel en vegetarisch! Het recept komt uit de Allerhande van april 2021. Eigenlijk is het met feta maar niet iedereen in dit huishouden vindt dit lekker, dus nam ik witte kaas van Apetina.  800 gram groente is misschien wat veel voor 2 personen, maar 400 vond ik net te weinig en groente zijn gezond en lekker dus dat kwam wel op. 1 plak witte kaas Apetina 2 el Franse ratatouillekruiden (Euroma) 4 mini naanbroden 400 - 800 gr Provençaalse roerbakgroente 100 gr humus Verwarm de oven voor op 200C. Dep de kaas droog, bestrijk met 2 el olijfolie en bestrooi rondom met 1 el ratatouillekruiden. Leg de kaas in een kleine ovenschaal en bak 10 minuten in het midden van de oven. Doe na 4 minuten de mini naanbroden bij de kaas in de oven. Verhit 2 el olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak de groente met 1 el ratatouillekruiden 8 minuten op middelhoog vuur. Besmeer de naanbroden met de humus en verdeel de groente erover. Snij of breek de gebakken kaas in stukken en leg deze op de