Doorgaan naar hoofdcontent

Gestoofde varkenswangetjes

Het schijnt steeds vaker op de kaart van hippe restaurants te staan: varkenswangen. In de nieuwste Delicious staat dit recept en met de Lindenhoff om de hoek, waar Baambrugs big wordt verkocht, moest ik het wel proberen. Wat een superzacht vlees!

500 gr varkenswangetjes
1 el stroop
1 tl mosterd
2 tl azijn
1 flesje donker bier, bijvoorbeeld Trappist
1 el boter
1 el olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 grote ui, fijngesneden
3 tomaten, fijngesneden
3 takjes tijm
1 laurierblaadje

Roer de stroop, mosterd, azijn en 2 el bier tot een marinade.
Bestrooi het vlees met versgemalen peper en zout en leg het vlees in de marinade.
Zet afgedekt minimaal 3 uur in de koelkast.
Haal het vlees 30 minuten voor het bakken uit de koelkast.
Verwarm de oven voor op 150C.
Verhit de boter en olie in een ovenvaste pan en bak het vlees op hoog vuur aan alle kanten goudbruin.
Voeg knoflook, uien en tomaten toe en bak dit 3 - 4 minuten mee.
Voeg de rest van het bier toe.
Zet het vuur laag tot het vlees suddert in het vocht.
Voeg de tijm en laurier toe.
Zet de pan zonder deksel 1 uur in de oven.
Verlaag dan de oventemperatuur tot 100C en laat nog een uur staan tot het vlees gaar is en bijna uit elkaar valt.
Voeg eventueel wat kokend water toe als het geheel te droog wordt.
Neem het vlees uit de pan en roer eventueel wat bloem of maizena toe om de saus een beetje te binden.

Serveer met grote frieten en in de oven geroosterde wortels en bietjes.
Snij daarvoor de groenten in gelijke delen en sprenkel er olijfolie en grof zeezout over.
Rooster de groenten in 30 - 45 gaar in een oven van 200C.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...