Doorgaan naar hoofdcontent

Hazelnootgebakje met mokkacrème

In het recept in de Delicious stond heel duidelijk 'ongezouten roomboter'. Maar ik had niet goed opgelet en er gezouten boter in gedaan. Dat kun je dus maar beter niet doen.... Afgelopen week een nieuwe poging gedaan met de goede boter en in een andere vorm en er ontstond een heerlijk taartje! De vorm doet natuurlijk niets met de smaak, maar ik wilde 1 taart i.p.v. 4 of 5 kleine gebakjes.



4 eieren, 10 minuten in heet water laten liggen
100 gr suiker
100 gr bloem
2 el oploskoffie
250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1 eierdooier
250 gr poedersuiker
100 gr blanke hazelnoten

bakplaat van ongeveer 20 x 33 cm

Verwarm de oven voor op 180C.
Klop met een mixer de warme eieren met de suiker in 10 minuten tot een dik en romige mengsel.
Zeef de bloem erboven en spatel deze er luchtig door.
Bekleed de bakplaat met bakpapier en strijk het beslag uit tot een laag van ongeveer 1,5 cm dik.
Bak de biscuitbodem in 10 - 15 minuten gaar in de oven.
Laat afkoelen op een rooster.
Los het koffiepoeder op in 1 eetlepel heet water.
Klop met de mixer of keukenmachine de boter met de eierdooier en poedersuiker dik, romig en luchtig.
Klop druppelsgewijs de koffie erdoor.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin.
Schud ze op een plank en hak de noten fijn.
Steek uit de biscuitlaag 8 of 10 rondjes.
Schep op de helft van de rondjes driekwart van de botercrème.
Dek af met de andere rondjes en druk een beetje aan zodat de gebakjes een egale crèmelaag hebben.
Strijd de overtollige crème weg.
Bestrijk de zijkanten dun met de mokkacrème en rol de gebakjes door de hazelnoten.
Bestrijk ook de bovenkant met de crème en strooi er de rest van de hazelnoten over.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...