Doorgaan naar hoofdcontent

Stamppot palmkool met ui-ketjapsaus

De moestuin wordt steeds leger, maar de boerenkool en palmkool doen het nu erg goed. Palmkool, ook wel zwarte kool of cavolo nero genoemd, is familie van de boerenkool en de smaak lijkt er dan ook wel wat op. Het is een handige plant want je plukt gewoon het aantal bladeren dat je nodig hebt en de plant groeit vrolijk door. Naarmate je meer bladeren plukt, gaat de struik steeds meer op een palmboompje lijken. Eerder maakte ik al pasta met deze kool, maar nu een oerhollandse stamppot met een oosters tintje.

Stamppot
250 gr aardappelen, geschild en in stukken
500 gr zoete aardappelen, geschild en in stukken
1 kleine rookworst
1 el olijfolie
400 gr palmkool, nerven verwijderd en in kleine reepjes gesneden
0,5 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
klein snufje cayennepeper
klontje boter

Ui-ketjapsaus
1 kleine ui, gesnipperd
klontje boter
1 tl sambal badjak
3 el ketjap manis
1 dl water

Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Wel de rookworst.
Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de palmkool ongeveer 10-15 minuten tot beetgaar.
Voeg de komijn, koriander, cayennepeper, peper en zout toe.
Fruit ondertussen de gesnipperde ui in een klontje boter.
Roer de sambal er doorheen en vervolgens de ketjap en het water.
Laat zachtjes koken.
Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op.
Stamp de aardappelen met een klontje boter tot een gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken.
Schep de palmkool door de aardappelpuree.
Serveer met de ui-ketjapsaus en de in plakjes gesneden rookworst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.