De moestuin wordt steeds leger, maar de boerenkool en palmkool doen het nu erg goed. Palmkool, ook wel zwarte kool of cavolo nero genoemd, is familie van de boerenkool en de smaak lijkt er dan ook wel wat op. Het is een handige plant want je plukt gewoon het aantal bladeren dat je nodig hebt en de plant groeit vrolijk door. Naarmate je meer bladeren plukt, gaat de struik steeds meer op een palmboompje lijken. Eerder maakte ik al pasta met deze kool, maar nu een oerhollandse stamppot met een oosters tintje.
Stamppot
250 gr aardappelen, geschild en in stukken
500 gr zoete aardappelen, geschild en in stukken
1 kleine rookworst
1 el olijfolie
400 gr palmkool, nerven verwijderd en in kleine reepjes gesneden
0,5 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
klein snufje cayennepeper
klontje boter
Ui-ketjapsaus
1 kleine ui, gesnipperd
klontje boter
1 tl sambal badjak
3 el ketjap manis
1 dl water
Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Wel de rookworst.
Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de palmkool ongeveer 10-15 minuten tot beetgaar.
Voeg de komijn, koriander, cayennepeper, peper en zout toe.
Fruit ondertussen de gesnipperde ui in een klontje boter.
Roer de sambal er doorheen en vervolgens de ketjap en het water.
Laat zachtjes koken.
Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op.
Stamp de aardappelen met een klontje boter tot een gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken.
Schep de palmkool door de aardappelpuree.
Serveer met de ui-ketjapsaus en de in plakjes gesneden rookworst.
Stamppot
250 gr aardappelen, geschild en in stukken
500 gr zoete aardappelen, geschild en in stukken
1 kleine rookworst
1 el olijfolie
400 gr palmkool, nerven verwijderd en in kleine reepjes gesneden
0,5 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
klein snufje cayennepeper
klontje boter
Ui-ketjapsaus
1 kleine ui, gesnipperd
klontje boter
1 tl sambal badjak
3 el ketjap manis
1 dl water
Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
Wel de rookworst.
Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de palmkool ongeveer 10-15 minuten tot beetgaar.
Voeg de komijn, koriander, cayennepeper, peper en zout toe.
Fruit ondertussen de gesnipperde ui in een klontje boter.
Roer de sambal er doorheen en vervolgens de ketjap en het water.
Laat zachtjes koken.
Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op.
Stamp de aardappelen met een klontje boter tot een gladde puree. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken.
Schep de palmkool door de aardappelpuree.
Serveer met de ui-ketjapsaus en de in plakjes gesneden rookworst.
Reacties
Een reactie posten