Doorgaan naar hoofdcontent

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes met yoghurtdip

Dit is echt weer een topper! Het doet sterk denken aan de köfte van Knorr, maar dan zelfgemaakt dus veel lekkerder. Het recept komt uit de Kerstallerhande van dit jaar en is daar onderdeel van en hapjestafel. Maar met wat aanpassingen heb je een volwaardige maaltijd. Wij waren alleen niet zo weg van de yoghurtdip, die vervang ik de volgende keer door een frisse komkommersalade. Je kunt de balletjes serveren met rijst of met platbrood. Daarom ook dit makkelijke recept van Annabel Langbein voor lahmacun.

Lahmacun (platbrood)
150 gr bloem
125 ml Griekse yoghurt
halve tl zout

Noord-Afrikaanse gehaktballetjes
30 gr pijnboompitten
6 sjalotten
300 gr half-om-half gehakt
15 gr platte peterselie, zeer fijngehakt
1 tl kaneelpoeder
1 tl gemalen komijn
halve tl zout
half geklutst ei
2 el olijfolie
1 laurierblaadje
2 el tomatenpuree
300 ml kippenbouillon
10 gr munt, fijngehakt
10 gr dille, fijngehakt
60 gr Griekse yoghurt
1 mespunt cayennepeper
1 el maizena

Meng de bloem, yoghurt en zout tot je een zacht en soepel deeg hebt.
Verpak het deeg in bakpapier en leg tot gebruik in de koelkast

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Laat afkoelen en hak ze fijn.
Pel de sjalotten, snipper 1 sjalotje fijn en halveer de rest.
Doe het gehakt met de pijnboompitten, gesnipperde sjalot, peterselie, kaneel, komijn, zout en ei in een kom.
Kneed goed door elkaar en vorm er met vochtige handen ongeveer 12 balletjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin.
Neem ze uit de pan en leg ze op een schaal.
Bak de gehalveerde sjalotten, het laurierblad en de tomatenpuree al roerend 3 minuten op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet.
Voeg de bouillon toe.
Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze op laag vuur, met de deksel schuin op pan, in 20 minuten gaar stoven.
Meng de yoghurt met de dille en munt.
Bestrooi met cayennepeper.

Verdeel het deeg in 6 gelijke stukjes.
Rol de deegballetjes op een met bloem bestoven werkblad uit tot dunne lappen.
Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur.
Bak de platbroden 1 minuut per kant gaar.
Hou ze eventueel warm in een oven op 100C.

Haal de balletjes uit de saus.
Meng de maizena met 2 el water en bind de saus tot hij een mooie dikte heeft.
Giet de saus over de gehaktballetjes en serveer met de yoghurtdip en het platbrood.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...