Doorgaan naar hoofdcontent

Vrolijk kerstfeest met deze tiramisutaart

Vanmorgen familie op de koffie gehad en daarbij hoorde vanzelfsprekend een stukje taart. De voorkant van de Kerst-Allerhande dit jaar zag er zo goed uit, dat ik niet lang heb lopen twijfelen en gewoon die taart heb gemaakt. Maar in plaats van Amaretto Cocktail natuurlijk wel echte Amaretto gebruikt!

154 gr Oreo-koekjes
50 gr boter
5 espressosticks
200 ml Amaretto
4 blaadjes gelatine
250 ml slagroom
4 el lichtbruine basterdsuiker
500 gr mascarpone
20 lange vingers
100 gr pure chocolade
2 tl cacaopoeder
springvorm 24 cm

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of sla ze fijn met een koekenpan of deegroller.
Smelt de boter en meng dit door de koekkruimels.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
Schep de koekkruimels in de vorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm 100 ml water in een steelpan en roer er 2 espressosticks en 100 ml Amaretto door.
Laat afkoelen.
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
Klop de slagroom met de basterdsuiker en de overige 3 espressosticks lobbig.
Klop lepel voor lepel de mascarpone erdoor.
Verwarm 100 ml Amaretto in een steelpan, maar laat het niet aan de kook komen.
Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en los al roerend op in de Amaretto.
Roer het gelatinemengsel door het mascarponemengsel.
Schep de helft van de mascarpone op de koekbodem.
Doop de lange vingers in het koffiemengsel en leg ze op de mascarpone.
Schep de rest van de mascarpone in de vorm en strijk de bovenkant zo glad mogelijk.
Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Hak de chocolade in stukjes en smelt deze au-bain-marie.
Laat afkoelen, maar het moet nog wel vloeibaar zijn.
Vouw van een stukje bakpapier een cornetje en vul deze of een spuitzak met de chocolade.
Verwijder de vorm door een theedoek nat te maken met heet water en deze om de vorm te wikkelen.
De taart laat dan vanzelf los als je de springvorm losmaakt.
Spuit de chocolade op de rand van de taart en laat deze onregelmatig langs de taart naar beneden druipen.
Knip sterren of andere vormen van stevig papier en leg ze op de taart.
Bestrooi met cacaopoeder en verwijder voorzichtig de sterren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...