Je hoeft niet naar Griekenland af te reizen om lekker Grieks te kunnen eten. Deze Griekse plaattaart met gemarineerde feta smaakt ook prima onder het Hollandse zonnetje! Ik heb de oorspronkelijke hoeveelheden voor 4 personen aangehouden en niet alles gehalveerd omdat het mij anders niet genoeg leek. Blijkbaar hadden ze bij de Delicious niet zo'n trek toen dit recept werd gemaakt.
Serveer met een groene salade met wat tomaat, olijven en feta.
1 citroen
200 gr feta, in blokjes
5 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pak filodeeg (2 x 5 velllen), ontdooid
150 gr Griekse yoghurt
1 ei
2 takjes verse oregano of tijm
5 grote, rijpe trostomaten
1 rode ui, in ringen
Verwarm de oven voor op 200C.
Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit.
Schep de feta om met de citroenrasp, 2 el citroensap, 2 el olijfolie en de helft van de knoflook.
Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg.
Leg ze zo dat ze de hele bakplaat bedekken en laat de deegvellen elkaar ruim overlappen.
Bestrijk dun met wat olijfolie.
Leg er weer 4 vellen op en bestrijk weer met olie.
Leg de 2 laatste vellen in het midden en bestrijk het geheel met nog een beetje olijfolie.
Vouw de zijkanten 2 x dubbel zodat er een randje ontstaat.
Bestrijk ook de rand met wat olie.
Meng de yoghurt met het ei, de rest van de knoflook, helft van de oregano, zout en peper.
Schep het yoghurtmengsel op de deegbodem en strijk gelijkmatig uit.
Snijd de tomaten horizontaal in plakken en verdeel over de taart.
Verdeel de uiringen over de tomaat en schep tenslotte de feta met de marinade op de taart.
Bak de tomatentaart in het midden van oven in 25 - 30 minuten goudbruin en gaar.
Bestrooi vlak voor serveren met de rest van de oregano.
Serveer met een groene salade met wat tomaat, olijven en feta.
1 citroen
200 gr feta, in blokjes
5 el olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 pak filodeeg (2 x 5 velllen), ontdooid
150 gr Griekse yoghurt
1 ei
2 takjes verse oregano of tijm
5 grote, rijpe trostomaten
1 rode ui, in ringen
Verwarm de oven voor op 200C.
Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit.
Schep de feta om met de citroenrasp, 2 el citroensap, 2 el olijfolie en de helft van de knoflook.
Beleg een bakplaat met bakpapier en leg hierop 4 vellen filodeeg.
Leg ze zo dat ze de hele bakplaat bedekken en laat de deegvellen elkaar ruim overlappen.
Bestrijk dun met wat olijfolie.
Leg er weer 4 vellen op en bestrijk weer met olie.
Leg de 2 laatste vellen in het midden en bestrijk het geheel met nog een beetje olijfolie.
Vouw de zijkanten 2 x dubbel zodat er een randje ontstaat.
Bestrijk ook de rand met wat olie.
Meng de yoghurt met het ei, de rest van de knoflook, helft van de oregano, zout en peper.
Schep het yoghurtmengsel op de deegbodem en strijk gelijkmatig uit.
Snijd de tomaten horizontaal in plakken en verdeel over de taart.
Verdeel de uiringen over de tomaat en schep tenslotte de feta met de marinade op de taart.
Bak de tomatentaart in het midden van oven in 25 - 30 minuten goudbruin en gaar.
Bestrooi vlak voor serveren met de rest van de oregano.
Reacties
Een reactie posten