Doorgaan naar hoofdcontent

Aardbeientaart

Ik zit bij een leesclubje en behalve een boek lezen en het daar over hebben, zijn taarten ook altijd een belangrijk deel van de avond. Afgelopen week was het mijn beurt om voor de taart te zorgen en kwam deze frisse aardbeientaart op tafel. Ik heb de taart netjes volgens het recept van de Allerhande gemaakt. Ik was alleen niet zo tevreden over de bodem, daarom maak ik hem de volgende keer met koekjes en boter. Dat lijkt mij nog lekkerder!


250 gr bloem
75 gr basterdsuiker
125 gr boter
8 blaadjes gelatine
3 bakjes Philadelphia naturel (à 185 gr)
300 ml yoghurt
2 zakjes vanillesuiker
2 el citroensap
150 ml volle melk
80 gr suiker + 2 el
1 bak aardbeien à 500 gr
200 ml slagroom

Zeef de bloem en kneed met de basterdsuiker, boter en 5 el ijskoud water tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200C.
Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van 26 cm.
Leg de lap deeg in een ingevette springvorm en bak in 15 minuten gaar in de oven.
Laat de bodem afkoelen.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Meng de Philadelphia, yoghurt, vanillesuiker en het citroensap met elkaar.
Breng de melk aan de kook en voeg 80 gr suiker toe, roer tot de suiker is opgelost.
Neem de pan van het vuur, knijp de gelatineblaadjes uit en los deze al roerend op in de hete melk.
Laat iets afkoelen en voeg toe aan de roomyoghurt.
Verdeel de helft van het yoghurtmengsel over de bodem.
Houd ongeveer 10 mooie aardbeien achter voor de de garnering.
Verwijder de kroontjes van de rest van de aardbeien, halveer ze en verdeel de aardbeien over de taart.
Schep de rest van het mengsel erover en strijk het geheel glad.
Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
Klop de slagroom stijf met 2 el suiker en smeer uit over de taart.
Halveer de rest van de aardbeien en verdeel over de taart.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...