Doorgaan naar hoofdcontent

Rijst met worst, ei en citroen

Terwijl de mannen van de Tour de France de Mont Ventoux aan het opzwoegen waren, deden wij mee aan de prachtige, 131 km lange Ronde van de Westfriese Omringdijk. Na zo'n fietstocht heb je best zin in een voedzame maaltijd. En dat werd dit rijstgerecht uit de Delicious van juli.

2 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
150 gr varkenssaucijzen, velletje verwijderd en vlees in stukjes
200 gr langkorrelige rijst
500 ml kippenbouillon
geraspte schil van een halve citroen (ik deed iets minder omdat ik anders de citroen te veel vind overheersen)
2 eieren, losgeroerd
2 el fijngesneden peterselie
80 gr fijngeraspte pecorino of parmezaanse kaas
2 bosuitjes, fijngesneden in ringetjes
10 gr boter, in stukjes
groene salade voor erbij

Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook 3 minuten tot ze zacht zijn.
Voeg de worst toe en bak het 5 minuten mee tot het rul en bruin is.
Voeg de rijst, bouillon en de helft van de citroenrasp toe en breng aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de rijst afgedekt in 15 - 20 minuten gaar koken.
Verwarm de grill voor op middelhoge stand.
Neem het deksel van de pan en roer 60 gr van de kaas, eieren, 1 el peterselie, de helft van de bosui en de rest van de citroenrasp door de rijst.
Schep het mengsel in een ovenschaal (of laat in de koekenpan zitten als die onder de grill kan) en strooi de rest van de kaas, de boterstukjes en wat zout en peper erover.
Zet de rijst 5 minuten onder de grill, zodat er een mooi goudbruin korstje op komt.
Strooi de rest van de bosui en peterselie erover en serveer met een groene salade.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...