Doorgaan naar hoofdcontent

Rozemarijnbief

Het valt niet mee om vlees smakelijk te fotograferen. Maar geloof mij, de rozemarijnrosbief was echt heel lekker! Waar we minder over te spreken waren, was de venkel. We hadden nog nooit venkel gegeten omdat we dachten dat het niet helemaal in onze smaak zou vallen. Maar dat weet je nooit zeker totdat je het gegeten hebt. Dus daarom was gisteren het grote moment, maar inderdaad kon het ons niet bekoren; net of je op een anijsblokje aan het kauwen bent. Ik weet het, over smaak valt niet te twisten, dus anderen zullen het misschien heerlijk vinden. Ik was in ieder geval blij dat ik er ook geroosterde worteltjes bij had gedaan!

1 takje rozemarijn, naaldjes afgerist, fijngesneden
2 tenen knoflook
1 venkel, in parten van 3 cm
300 gr rosbief
400 gr krieltjes in de schil
halve bos wortels, geschild
zeezout
2 el munt
125 ml crème fraîche

Verwarm de oven voor op 180C.
Meng de rozemarijn met een half fijngesneden teentje knoflook, halve el zeezout, peper en 1 el olijfolie en smeer de rosbief hiermee in.
Leg de venkel en de wortels in een ingevette ruime braadslee.
Besprenkel de groente met 2 el olijfolie en bestrooi met een beetje zeezout.
Halveer de grote krieltjes en verdeel ze over twee grote vellen aluminiumfolie.
Snij een halve teen knoflook in plakjes en steek die tussen de aardappeltjes.
Bestrooi met zout en peper en vouw de pakketjes dicht.
Leg de pakketjes in de ovenschaal bij de groenten en rooster alles in 35 - 40 minuten beetgaar.
Verhit ondertussen een grillpan goed heet voor en rooster de rosbief hierin snel rondom bruin.
Neem de rosbief uit de pan en leg 15 minuten voor het einde van de roostertijd van de groenten in de braadslee erbij.
Snij ondertussen de laatste knoflookteen fijn met en meng met de munt door de crème fraîche.
Neem alles uit de oven en laat de rosbief 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Snijd het vlees in plakken en serveer met de geroosterde venkel (of niet), worteltjes en de gepofte kriel.
Serveer met de muntroom.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...