De Delicious van september staat bomvol lekkere dingen. Na de runderstoofpot van Matt, de barbecue van Bill en de bietentaart, wilde ik ook deze preitaart maken. Een heerlijk vegetarisch gerecht waarin de smaak van de prei goed tot zijn recht komt. En bijkomend voordeel: weinig afwas!
ongeveer 4 grote preien, in stukken van 3 cm
60 gr boter
2 el fijne kristalsuiker
1 rol koelvers bladerdeeg
100 gr feta
verse tijm
Verwarm de oven voor op 200C.
Smelt 40 gr boter met 1 el water in een ovenvaste koekenpan.
Zet de stukkenprei rechtop en dicht tegen elkaar in de pan, zodat ze blijven staan.
Stoof de prei 5 minuten op middelhoogvuur.
Smelt de rest van de boter met de suiker in een pannetje en laat de suiker een beetje karamelliseren.
Schenk dit mengsel als het goed heet is rondom de prei in de pan.
Vouw het bladerdeeg dubbel en rol uit tot een cirkel die iets groter is dan de koekenpan.
Leg het deeg over de prei en vouw de randen rond de prei naar beneden.
Prik een paar gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.
Bak de taart in 20 - 25 minuten goudbruin en gaar.
Neem de pan uit de oven, schud hem even heen en weer zodat de taart loskomt.
Leg een bord op de pan en keer het geheel in 1 keer om zodat de taart met de bodem op het bord ligt.
Verkruimel de feta over de taart en bestrooi met wat tijm, versgemalen zwarte peper en wat zoutvlokken.
Serveer met een tomaten-komkommersalade.
ongeveer 4 grote preien, in stukken van 3 cm
60 gr boter
2 el fijne kristalsuiker
1 rol koelvers bladerdeeg
100 gr feta
verse tijm
Verwarm de oven voor op 200C.
Smelt 40 gr boter met 1 el water in een ovenvaste koekenpan.
Zet de stukkenprei rechtop en dicht tegen elkaar in de pan, zodat ze blijven staan.
Stoof de prei 5 minuten op middelhoogvuur.
Smelt de rest van de boter met de suiker in een pannetje en laat de suiker een beetje karamelliseren.
Schenk dit mengsel als het goed heet is rondom de prei in de pan.
Vouw het bladerdeeg dubbel en rol uit tot een cirkel die iets groter is dan de koekenpan.
Leg het deeg over de prei en vouw de randen rond de prei naar beneden.
Prik een paar gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.
Bak de taart in 20 - 25 minuten goudbruin en gaar.
Neem de pan uit de oven, schud hem even heen en weer zodat de taart loskomt.
Leg een bord op de pan en keer het geheel in 1 keer om zodat de taart met de bodem op het bord ligt.
Verkruimel de feta over de taart en bestrooi met wat tijm, versgemalen zwarte peper en wat zoutvlokken.
Serveer met een tomaten-komkommersalade.
Reacties
Een reactie posten