Doorgaan naar hoofdcontent

Tarte tatin van prei

De Delicious van september staat bomvol lekkere dingen. Na de runderstoofpot van Matt, de barbecue van Bill en de bietentaart, wilde ik ook deze preitaart maken. Een heerlijk vegetarisch gerecht waarin de smaak van de prei goed tot zijn recht komt. En bijkomend voordeel: weinig afwas!

ongeveer 4 grote preien, in stukken van 3 cm
60 gr boter
2 el fijne kristalsuiker
1 rol koelvers bladerdeeg
100 gr feta
verse tijm

Verwarm de oven voor op 200C.
Smelt 40 gr boter met 1 el water in een ovenvaste koekenpan.
Zet de stukkenprei rechtop en dicht tegen elkaar in de pan, zodat ze blijven staan.
Stoof de prei 5 minuten op middelhoogvuur.
Smelt de rest van de boter met de suiker in een pannetje en laat de suiker een beetje karamelliseren.
Schenk dit mengsel als het goed heet is rondom de prei in de pan.
Vouw het bladerdeeg dubbel en rol uit tot een cirkel die iets groter is dan de koekenpan.
Leg het deeg over de prei en vouw de randen rond de prei naar beneden.
Prik een paar gaatjes in het deeg zodat de stoom kan ontsnappen.
Bak de taart in 20 - 25 minuten goudbruin en gaar.
Neem de pan uit de oven, schud hem even heen en weer zodat de taart loskomt.
Leg een bord op de pan en keer het geheel in 1 keer om zodat de taart met de bodem op het bord ligt.
Verkruimel de feta over de taart en bestrooi met wat tijm, versgemalen zwarte peper en wat zoutvlokken.
Serveer met een tomaten-komkommersalade.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Prei en wortel uit de wok

Vandaag hebben we boerenkool gegeten, maar wat het weer betreft hadden we beter dit vegetarische wokgerecht van vorige week kunnen eten. Wat een heerlijk voorjaarsweer! Als je een beetje handig bent met prei en wortel snijden, flans je dit gerecht in een kwartiertje in elkaar. Lekker snel dus en het bevat ook nog eens weinig calorieën. Niet dat we op dieet zijn, maar een keer een beetje minder kan nooit kwaad. 2 kopjes rijst 2 preien, schoongemaakt en in ringen van 1 cm 200 gr winterwortel, geschild en in dunne plakjes 2 el wokolie 1 grote teen knoflook, fijngehakt 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt 2 tl sambal badjak 1 grote rode ui, in dunne partjes 3 el ketjap manis 50 gr ongezouten cashewnoten 1 el verse koriander of peterselie, gehakt Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verhit in een wok de wokolie en roer de knoflook, sambal en gember erdoor en bak tot het lekker gaat ruiken. Schep de preiringen, wortelplakjes en uipartjes erdoo...