Doorgaan naar hoofdcontent

Gevulde varkensfilet met warme groene salade


Ik moet na de vakantie nog steeds in het ritme komen om nieuwe recepten op het blog te zetten. Maar de afgelopen Paasdagen waren natuurlijk een uitgelezen moment om weer eens wat nieuws te maken.
Zoals deze varkensfilet die op een stuk uitgescheurde NRC Next stond en de warme salade uit de Paasallerhande. En daarbij nog geroosterde worteltjes uit de oven zoals deze hier.

Gevulde varkensfilet
varkensfilet van ongeveer 500 gr
125 gr mascarpone
paar takjes basilicum
40 gr Parmezaanse kaas, geraspt
2 knoflooktenen, geperst
2 gedroogde tomaten, in kleine reepjes
olijfolie
peper en zout

Warme groene salade
klontje boter
0,3 el bloem
175 ml groentebouillon
3 bosuitjes, in ringen
1 kropje babyromainesla, in reepjes
100 gr doperwten (vers of diepvries)
100 gr tuinbonen (vers of diepvries)
klein scheutje slagroom
citroensap

Verwarm de oven voor op 170C.
Snij de filet aan de lange kant diep in en klap open.
Snij eventueel nog een beetje verder in zodat je een lange lap krijgt.
Meng de mascarpone met de kaas, knoflook en gedroogde tomaat.
Bestrijk het vlees met dit mengsel en laat de randen vrij.
Verdeel basilicumblaadjes over het mascarponemengsel en rol het vlees voorzichtig op.
Bind de 'uiteinden' dicht met keukentouw en daarna de rest van de rollade.
Smeer in met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Leg het vlees in een ovenschaal, steek er een vleesthermometer in en zet de schaal in de oven.
Haal het vlees uit de oven als de thermometer 55 graden aangeeft. (ongeveer 35 - 40 minuten)
Laat de rollade 10 minuten afgedekt onder aluminiumfolie rusten voordat je het vlees in plakken snijdt.

Maak ondertussen de salade.
Smelt de boter in de pan en voeg de bloem toe.
Meng al roerende de bouillon toe.
Breng aan de kook en voeg de bosui, sla, erwtjes en tuinbonen toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Doe de deksel op de pan en stoof zachtjes in 5 minuten beetgaar.
Haal van het vuur en voeg wat slagroom en citroensap naar smaak toe.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.