Doorgaan naar hoofdcontent

Passievruchtencheescake


Dit toetje uit de Delicious van april wilde ik eigenlijk meteen maken. Maar ik kon op dat moment geen passievruchten vinden. Afgelopen donderdag zag ik ze liggen, dus meteen mijn kans gegrepen. Resultaat: een mierzoet, maar heerlijk dessert. Het lijkt vrij bewerkelijk, maar alle onderdelen kun je van tevoren maken en op het moment van serveren 'bouw' je het toetje af.

65 gr spritsen, fijn verkruimeld
10 gr ongezouten, gesmolten boter
85 gr verse roomkaas op kamertemperatuur
40 ml zure room
2 tl citroensap
75 gr fijne kristalsuiker
1 ei
2 passievruchten
0,5 tl maïzena

2 glazen potjes of ramequins van 200 ml.

Verwarm de oven voor op 170C.
Roer de spritskruimels en gesmolten boter door elkaar.
Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de kruimels in 10 minuten goudbruin, schep ze een paar keer om zodat ze niet verbranden!
Mix de roomkaas met de zure room, het citroensap en de helft van de suiker goed door elkaar.
Mix het ei erdoor zodat je een glad mengsel krijgt.
Verdeel het mengsel over 2 bakjes en zet ze in een braadslee.
Vul de braadslee tot halverwege de bakjes met kokend water.
Dek losjes af met aluminiumfolie en zet 20 - 25 minuten in de oven tot de inhoud net gestold, maar nog een beetje wiebelig is.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan in de koelkast.
Schep de inhoud van de passievruchten in een keukenmachine en druk op de pulseerknop zodat de pulp los van de zaadjes komt.
Verwarm in een pannetje de rest van de suiker met 25 ml water en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost.
Laat de suikersiroop 2 minuten zachtjes inkoken.
Voeg de passievruchtenpulp toe en laat de saus nog 2 minuten zachtjes koken.
Roer in een kommetje de maïzena met een halve el water tot een papje en roer dit door de saus.
Verwarm dit tot de saus gebonden is.
Laat afkoelen.
Schep de passievruchtensaus over de cheesecakepotjes, strooi de koekkruimels erover en serveer direct.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is.