Doorgaan naar hoofdcontent

Rijsttaart


Het oorspronkelijke recept gaat uit van een bodem op basis van Jan Hagelkoekjes. Helaas waren die vandaag niet te vinden in de supermarkt, dus als alternatief bastognekoekjes genomen. Erg lekker, maar wel een beetje overheersend. Ik ga de taart zeker nog een keer maken, maar dan even doorzoeken naar de Jan Hagel of anders Digestive koekjes.
Ik heb de taart gegarneerd met mango, maar aardbeien of frambozen is vast ook heel lekker.

500 ml volle melk
1 vanillestokje, opengesneden
125 gr dessert- of risottorijst
100 gr suiker
250 gr Bastogne of Jan Hagelkoekjes
25 gr boter, gesmolten
2 el abrikozenjam
125 ml slagroom
1 mango

Breng de melk met een snufje zout en het vanillestokje aan de kook.
Strooi de rijst erin en breng al roerend aan de kook.
Laat zonder deksel op zacht vuur 12 - 15 minuten koken tot een dikke pap.
Haal het vanillestokje uit de melk, schraap het merg eruit en roer het merg met 75 gr van de suiker door de rijst tot de suiker is opgelost.
Laat de rijst afkoelen tot kamertemperatuur.
Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en meng met de gesmolten boter en de jam.
Vet een vorm van 24 cm goed in en verdeel het koekmengsel over de bodem en langs de rand van de vorm.
Klop de slagroom stijf met 25 gr suiker stijf en spatel door de rijst.
Schep de rijst in de taartbodem en laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
Maak het fruit schoon en verdeel over de taart.

Reacties

  1. En ik vond hem juist zo lekker, dus ik ga deze versie een keer (na-)maken, althans een poging tot.....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Maastrichtse sinaasappelmiserable

Ook een recept uit de nieuwste Delicious. Het is wel een mini-miserable geworden, aangezien ik de hoeveelheden heb gehalveerd. Hoe ik het voor elkaar krijg, weet ik niet maar de keuken was een klein slagveld na het maken van dit taartje. Maar dat was het wel waard, want het is erg lekker geworden! 3 eieren, gesplitst 85 gr suiker 125 gr amandelmeel 125 gr poedersuiker 25 gr bloem, gezeefd 1 perssinnaasappel 125 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur 1 el sinaasappellikeur Verwarm de oven voor op 180C. Klop de eiwitten met een kwart theelepel zout dik en lobbig. Voeg 25 gr van de suiker toe en klop het eiwit stijf. Meng het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel luchtig door het eiwit. Schep het beslag in een spuitzak. Leg op een bakplaat een bel bakpapier en teken er 2 cirkels van 10 cm op. Spuit het beslag met een hoogte van 1 à 1,5 cm hoog in cirkels, begin in het midden en maak rondjes tot de hele cirkels gevuld zijn. Bak het amandelbi...

Flammkuchen

Flammkuchen is brooddeeg met spek en uien; een heerlijke hartige hap met dit ijskoude weer! Je kunt de flammkuchen een dag van te voren maken, laten afkoelen tot kamertemperatuur en daarna afgedekt in de koelkast bewaren. Koud is het lekker, maar je kunt het geheel ook 10 minuten opwarmen in een oven van 210C. Het recept komt weer -met wat kleine aanpassingen- uit de Allerhande nr. 1 van dit jaar. 1 pak witbroodmix 125 ml crème fraîche 200 gr volle Franse kwark 1 mespunt nootmuskaat 3 rode uien, in dunne ringen 150 gr gerookt spek (stukje) Meng de mix voor het witbrood met de hoeveelheod boter en water zoals op het pak staat. Kneed een soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen bij kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 250C. Snijd het spek in zo dun mogelijke plakjes. Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een dikte van 1 cm. Meng de crème fraîche met de kwark en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verdeel dit over het deeg ...

Gebakken broccoli en boerenkool met knoflook

Nog meer lekkers uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Deze broccoli met boerenkool aten we bij de chilivis . Voor de boerenkool liep ik even de tuin in en plukte een paar bladeren. Dat maakte het helemaal leuk! 1 stronkje broccoli in roosjes van 3-4 cm 200 gr boerenkool, taaie stelen en nerven verwijderd. 1,5 el olijfolie 1 flinke teen knoflook, in dunne plakjes 0,25 tl komijnzaad 0,5 tl chilivlokken 5 gr muntblaadjes, in reepjes 0,5 el limoensap zout Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water met zout aan de kook. Blancheer als het water kookt, de broccoli 2 minuten. Schep met een schuimspaan de groente uit de pan en spoel af met koud water. Blancheer daarna de boerenkool 30 seconden. Giet af en spoel de boerenkool ook met koud water af. Knijp de boerenkool uit in een theedoek om er zoveel mogelijk water uit te halen. Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan. Voeg de knoflook en komijnzaad toe en bak 2 minuten tot de knoflook goudbruin is. ...